Klas 6/7 en 8 van De Schutsluis in Blokzijl
Klas 6/7 en 8 van De Schutsluis in Blokzijl Foto: Aangeleverd

De Schutsluis doet mee met de E-waste race: ‘Lever uw spullen bij ons in’

Steenwijkerland

BLOKZIJL - Leerlingen van Kindcentrum De Schutsluis in Blokzijl doen mee met de E-waste race. Dat houdt in dat zij oud elektronisch afval verzamelen om het vervolgens te recyclen.

Milou Steenbeek vertelt: “Wij doen mee met groep 6/7 en 8 want oude grondstoffen kunnen we makkelijk nog een keer hergebruiken. Jonge kinderen uit Congo moeten namelijk hard werken om grondstoffen voor ons uit de grond te halen, daarvan maken wij weer telefoons, kabels, computers, monitors, radio’s, enzovoort. In telefoons zitten namelijk wel minstens 30 verschillende grondstoffen. En al die grondstoffen zijn giftig, dus het kan ook gevaarlijk zijn voor de kinderen, ze moeten de grondstoffen met de hand uit de grond halen. Dat is toch belachelijk?! Daar willen wij (met nog tien andere scholen) iets aan veranderen.

Grondstoffen hergebruiken

Wij willen daarom dat wij met z’n allen oude grondstoffen gaan hergebruiken. Met het inzamelen van die oude apparaten verdienen wij ook nog eens punten en met die punten kunnen wij een schoolreisje naar Dinoland winnen. Maar natuurlijk doen we daarom niet mee. Wij doen mee om er bewust van te worden wat er allemaal gebeurt in deze wereld om bijvoorbeeld een nieuwe telefoon te maken. Een tweedehands telefoon/computer kopen kan al heel wat zijn om deze wereld te verbeteren. Als uw telefoon het niet meer doet kunt u het beter inleveren dan in de kast leggen. Maar gooi het niet weg bij restafval, want dan gooi je eigenlijk waardevolle grondstoffen weg, wat natuurlijk super zonde is. Gooi het wel weg bij inleverpunten speciaal voor oud elektronica.”

E-waste race heeft al meer dan 800 scholen bereikt en de race wordt in heel Nederland georganiseerd, van Groningen tot Limburg en van Zeeland tot Drenthe. Met al die scholen zijn er al meer dan 1,4 miljoen apparaten ingezameld.

Natuurlijk kunt u het ook inleveren bij kindcentrum De Schutsluis in Blokzijl bij de vijf zwarte containers achter het hek. Let op: zet uw E-waste naast de containers!v”Bedankt alvast! aldus alle leerlingen.

Afbeelding
Bruidspaar Sielhorst is 65 jaar getrouwd: 'Jo werd onverwachts Riet's winnende lot' Steenwijk 9 uur geleden
Afbeelding
Giethoorn staat centraal tijdens Dag van de Geschiedenis Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de Overijsselse kanshebbers op deelname aan het Regio Songfestival Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
19 verenigingen uit Steenwijkerland en 7 uit Westerveld vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Steenwijkerland 21 sep., 10:32
Afbeelding
Eén op drie huurders in Drenthe mogelijk in geldproblemen Westerveld 21 sep., 10:04
Afbeelding
Tour de Wijnboer op zondag 24 september in Havelte Westerveld 21 sep., 07:00