Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma Foto: Marinda de Boer

Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

VOLLENHOVE - Voor iedereen die graag meer wil weten over dementie en wil leren om beter met deze ziekte om te gaan, wordt er op woensdag 22 mei gratis de training ‘Samen Dementievriendelijk’ aangeboden in Woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg in Vollenhove, beneden in het restaurant. Deze training wordt in zijn geheel verzorgd door Alzheimer Nederland. 

Omgaan met een veranderende samenleving
Vanuit de overheid wordt het langer zelfstandig blijven wonen gestimuleerd, ook als er gezondheidsproblemen zijn en niet alles meer vanzelf gaat zoals bij dementie. Uit cijfers van Alzheimer Nederland blijkt er een stijging zichtbaar te zijn van het aantal mensen met dementie van 50.000 in 1950 naar 300.000 in 2023. Dit maakt dat de samenleving steeds meer met de ziekte te maken gaat krijgen en hierop moet leren inspelen. Regelmatig horen Charity Oppers, coördinator Welzijn van Zorggroep Oude en Nieuw Land en Paula Bierma van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland dat dit soms best ingewikkeld is. Een vraag over een buurvrouw die steeds langs komt met vragen en waarvan gemerkt wordt dat ze niet alles meer goed kan onthouden. Of een vader of moeder die geen hulp wil, maar waar wel zorgen om zijn.

“Doel van de training is meer kennis te krijgen over de ziekte dementie en om ervaringen met elkaar te delen. Deze training kan daarbij ondersteunen. We nodigen dan ook iedereen uit Vollenhove en omstreken van harte uit om zich aan te melden,” aldus Charity Oppers. Tijdens de training er is een casemanager aanwezig die werkzaam is in Steenwijkerland. Aanmelden is nodig, er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meer informatie en aanmelden
Sociaal Werk De Kop zet zich samen met de netwerkpartners actief in om trainingen te organiseren voor inwoners van Steenwijkerland die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. De eerstvolgende is dus 22 mei in Vollenhove in Woonzorgcentrum Nieuw Clarenberg van 9.30 tot 12.00 uur. In Steenwijk staat maandagavond 24 juni in Steenwijk een training gepland van 19.00 tot 21.30 uur in Woonzorgcentrum Zonnekamp.

 Aanmelden kan via mantelzorg@sociaalwerkdekop.nl of 0521-745080. Alle informatie over geheugenproblematiek en dementie in Steenwijkerland is te vinden via https://dementie-steenwijkerland.nl.

Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 16 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport 17 uur geleden