Afbeelding
Foto: Pixabay

Zonnepark Blokzijl wordt voorgelegd aan gemeenteraad

Steenwijkerland

BLOKZIJL - De gemeente Steenwijkerland heeft afgesproken om bij te dragen aan het opwekken van duurzame energie. Fossiele brandstoffen zijn duur, dragen door CO2-uitstoot bij aan de opwarming van de aarde en zijn eindig. De gemeente heeft daarom alternatieven nodig om over te kunnen schakelen op schone en duurzame energie, zoals zonne-energie. De aanvraag van een zonnepark in Blokzijl past bij deze oplossingen. Het college van B&W heeft de aanvraag voor een zonnepark in Blokzijl beoordeeld en vraagt de gemeenteraad om in te stemmen met het plan. 

Als de gemeenteraad hiermee instemt wordt het plan verder in procedure gebracht en zes weken ter inzage gelegd. Inwoners en andere belangstellenden hebben dan de mogelijkheid om via een zienswijze hun mening te geven op het plan.

Opbrengst ten gunste van omgeving
Voor het realiseren van zonneparken moet een initiatiefnemer voldoen aan de voorwaarden van het gemeentelijke beleid ‘Ruimte voor zon op (Steenwijker)land’. Hierin staat onder andere dat inwoners in het gebied van een zonnepark mee moeten profiteren van de opbrengsten. Voor het toekomstige zonnepark wordt daarom een aparte stichting opgericht die een gebiedsfonds gaat beheren. De inkomsten van dit gebiedsfonds worden gebruikt om de leefbaarheid in en rondom Blokzijl te verbeteren.

In gesprek 
De initiatiefnemer heeft daarnaast een participatietraject doorlopen. Dat betekent dat de initiatiefnemer moet uitleggen met wie en hoe hij met de omgeving in gesprek is gegaan over de komst van het zonnepark. En wat hiervan de uitkomsten waren. Het participatieplan is door de initiatiefnemer gemaakt, in samenspraak met Plaatselijk Belang Blokzijl en de gemeente Steenwijkerland. Het richtte zich onder meer op de landschappelijke inpassing en op de financiële participatie.

Bijdrage aan regionale afspraken 
Een zonnepark als deze is tijdelijk. Het wordt voor 25 jaar geplaatst en helpt de gemeente om te voldoen aan haar gemeentelijke afspraken met de provincie. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Regionale Energie Strategie (RES). Dertig energieregio’s werken in Nederland aan het opwekken van hernieuwbare energie.

Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 10 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert vandaag het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport Insta-Dekop 11 uur geleden
Robin van Persie bij Arsenal in 2011
SC Heerenveen komt met Robin van Persie op de bank naar Steenwijkerwold Sport 21 uur geleden
Voorzitter Sandra Lampe en de staf van het eerste herenelftal
VV d'Olde Veste '54 onderneemt juridische stappen tegen KNVB vanwege VV Jubbega Sport 23 uur geleden
Vicevoorzitter Bert Bos (links) feliciteert Kees Brouwer. Hij ontvangt het boek “Steenwijk Vestingstad” als welkomstgeschenk
Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken blijft groeien: Kees Brouwer is 1400e lid Steenwijk gisteren
Schilderij van Roel Alkema
Galerie Steenwijk met expositie 'Het gewone belicht' Cultuur gisteren
Ruben Ruiter
In the Picture deel 25: Ruben Ruiter, de beste afvalprikker van Onna Column 23 mei, 13:22
Vorige editie Live in the Park
Beleef muziek op zijn best: Live in het Park in Steenwijk met Toontje Lager en Karin Bloemen Cultuur 23 mei, 11:51
In het zakje zitten twaalf kunstgebitten
Kringloopwinkel Steenwijk krijgt zakje vol met kunstgebitten Steenwijkerland 23 mei, 11:42