Riet is wintergoud
Riet is wintergoud Foto: Philip Friskorn

Meer inzicht in wisselende waterpeilen nodig voor natuuropgave De Wieden

Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Onderzoek of wisselende waterpeilen mogelijk zijn voor sterker riet voor moerasvogels. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies. De provincie Overijssel had de Commissie gevraagd de inhoud van het milieueffectrapport te beoordelen.

De provincie Overijssel wil maatregelen nemen die bijdragen aan de natuurdoelen voor het Natura 2000-gebied De Wieden. In vier gebieden, die al in het Natura 2000-gebied liggen, worden maatregelen genomen zoals verhoging van het waterpeil en maaiveldverlaging, waarna ze worden ontwikkeld tot natuurgebied. Met deze maatregelen komt er meer ruimte voor moerasvogels en de otter. Ook wordt ingezet op de ontwikkeling van blauwgraslanden. Voordat de Provinciale Staten van Overijssel besluiten over het provinciaal inpassingsplan, zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Het rapport is goed leesbaar en geeft een goede gebiedsbeschrijving van de deelgebieden. Er mist echter onderzoek naar de mogelijkheid voor wisselende, natuurlijke waterpeilen. Dit zorgt mogelijk voor sterker riet, wat positief is voor bijvoorbeeld de vogelsoort de Grote Karekiet. Ook adviseert de Commissie om onder andere meer informatie te geven over de gevolgen van het plan voor de aanwezige archeologische waarden en het effect op de waterkwaliteit. 

De provincie Overijssel heeft aangegeven het rapport aan te vullen. De aanvulling wordt opnieuw aan de Commissie voorgelegd.

Afbeelding
In deze Overijsselse gemeente staan de meeste energiezuinige huizen: Steenwijkerland heeft 31,4% energielabel A Steenwijkerland 28 apr, 16:00
Afbeelding
Meppel meest kunstzinnige gemeente van Drenthe Westerveld 28 apr, 14:00
Hervormde kerk Vledder
Ledenvergadering Dorpsbelang Vledder gaat over woningbouw, dorpshuis en ontmoetingsplein Westerveld 28 apr, 13:00