Burgemeester Rikus Jager
Burgemeester Rikus Jager Foto: Gemeente Westerveld

Update met film: Burgemeester Jager spreekt Westervelders toe en reikt erepenningen uit

· leestijd 4 minuten Westerveld

DIEVER - Vanavond is de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Westerveld. Omstreeks 20.00 uur spreekt burgemeester Rikus Jager de aanwezigen toe. In zijn toespraak refereert hij aan de vrijwilligers in Westerveld, die hij als helden benoemt, voelt hij mee met de mensen die het moeilijk hebben en roept hij op om gezamenlijk de schouders te zetten onder zaken waarvoor niet direct en oplossing is. Ook gaat hij in op mooie ontwikkelingen die gaande zijn in Westerveld of op de planning staan. 

Voordat de burgemeester met zijn toespraak begint, laat hij een korte film zien om de mensen te prikkelen de langere film van 8 minuten te bekijken op de website van de gemeente Westerveld. In deze film is de burgemeester in gesprek met vrijwilligers, vluchtelingen uit de Oekraïne en asielzoekers. De film kan ook worden bekeken tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst, maar dan alleen met ondertiteling, dus zonder geluid. De film, Nederlands en Engels ondertiteld, is te zien op www.gemeentewesterveld.nl. 

Uitreiking erepenningen 

Vanavond worden de heer en mevrouw Kuiper uit Diever nietsvermoedend meegenomen naar de nieuwjaarsbijeenkomst. De burgemeester gaat ze verrassen met een erepenning en daarmee het ereburgerschap van de gemeente Westerveld. De heer en mevrouw Kuiper zetten zich al tientallen jaren in voor het midwinterhoornblazen. Ook maakt de heer Kuiper zelf midwinterhoorns. Met hun liefde en enthousiasme voor primitieve hoorns en het midwinterhoornblazen hebben ze heel veel mensen aangestoken. Beiden zijn ook actief voor de historische vereniging in Diever. Mevrouw Kuiper doet verder nog veel voor de Wereldwinkel in Diever.

Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Rikus Jager

“En toen stonden er ineens drie standbeelden van zeehelden in Vledder: Michiel de Ruyter, Piet Hein en Prins Maurits. Wat een geweldige stunt van oudejaarsvereniging De Oliebol uit Vledder om op deze manier aandacht te vragen voor de helden van Vledder. Die helden zijn alle vrijwilligers van de verenigingen in dit dorp. Met deze actie liet de Oliebol hun steun aan hen blijken en roepen ze anderen op ook vrijwilliger te worden. Ik vind het geweldig! 

In Zorgvliet zorgde Vereniging Tied Zat ook voor een zeer creatieve actie. Zij sleepten een draak in een kooi van Norg naar Zorgvlied. Hiermee illustreerden ze dat men zich als in een kooi gevangen voelt. Steeds meer regels die zaken op slot zetten. Volgens Tied Zat zitten we in onze regio gevangen, onder meer door de natuur, de wolf, de stikstofregels, de energiecrisis. Tied Zat geeft aan dat deze zaken het einde kan betekenen van veel activiteiten in onze dorpen. Zij willen er niet zo bij komen te zitten, zoals de draak uit Norg, gevangen in een kooi. 

Als een draak gevangen in een kooi….. Weet u dat ik hiervan schrik. Het voelt alsof mensen de hoop op een toekomst in ons gebied verliezen. Ja, we zijn een gemeente met drie Natuur2000-gebieden. Voor deze gebieden gelden strenge regels op het gebied van toegankelijkheid, evenementen, stikstof en dergelijke. We zijn zo trots op onze natuur, maar het kan toch niet zo zijn dat door onze natuur niets meer kan, dat we een soort openlucht museum worden. Dat we door allerlei regelgeving als een draak gevangen zitten in een kooi. In Westerveld wordt geleefd, vinden veel economische ontwikkelingen plaats door zeer actief ondernemerschap, en willen we ook nog behoorlijk wat woningen bouwen. 

We werken aan het versterken van de brede welvaart in Westerveld. Stikstof, energiecrisis en wolvenproblematiek helpen niet erg mee aan het welbevinden van onze inwoners. De zorgen zijn groot en bepaalde groepen in de samenleving staan onder druk. Ook bedrijven staan voor uitdagingen om bijvoorbeeld te verduurzamen. 

Daarnaast hebben ze in diverse sectoren te maken met personeelstekorten. Gezamenlijk moeten we de schouders er onder zetten en vooral met elkaar in gesprek gaan, ook al ligt een oplossing niet direct voor de hand. Neem de wolf. De wolvenproblematiek is niet zomaar op te lossen. Over het onderwerp wolf zijn we met elkaar in gesprek, in oktober hier in het gemeentehuis, een paar weken later op het provinciehuis en de minister kwam op bezoek bij mensen in Wittelte. Nogmaals oplossingen voor ingewikkelde zaken liggen niet zomaar in het verschiet, maar we kunnen wel aandacht hebben voor elkaars zorgen en onrust en met elkaar erover in gesprek gaan. 

We kunnen samen nadenken hoe we zelf zaken kunnen oppakken. We hebben genoeg innovatiekracht en creatieve geesten in Westerveld om na te denken hoe om te gaan met ingewikkelde kwesties. Laten we niet onze hakken in het zand zetten en boos worden, laten we positief zijn, elkaar ontmoeten, naar elkaar luisteren en ideeën uitwisselen met alle kennis, kunde, creativiteit, kracht, energie en ondernemerschap die we hebben in ons mooie Westerveld. 

Als gemeente Westerveld bestaan we dit jaar 25 jaar, waarvan we een feestje gaan maken. En wist u dat de kerk in Dwingeloo dit jaar 100 jaar bestaat? Er gebeuren zoveel mooie dingen in onze gemeente. Met de Johannes Postkazerne zijn we in gesprek over de toekomst van de kazerne. Op het gebied van cultuur spelen we een stevig deuntje mee. Denk eens aan het Shakespearetheater in Diever. Elke jaar komen daar duizenden en duizenden bezoekers uit alle hoeken en gaten van Nederland. En dan hebben we nog zo’n mooi openluchttheater in Havelte. Ook met de sport in onze gemeente doen we het goed: alle hoofdkernen in Westerveld hebben goede sportaccommodaties of we werken daaraan. Zo gaan we in Havelte een nieuw sportcomplex neerzetten voor onder meer de voetbal. Bewegen is o zo belangrijk. Er zijn zoveel mooie dingen in onze gemeente op te noemen: 

  • Een zeer geslaagde ondernemersfair 
  • Inwoners die de heldenspeld of erepenning hebben ontvangen 
  • Een fantastisch mooie optocht met verlichte trekkers van BoerenTrots Westerveld 
  • De campagne Westerveld Bespaart Energie, waarbij Dorpenoverleg Westerveld, WelzijnMensenwerk, Actium, de Energiecoöperatie Westerveld en de gemeente samenwerken om mensen te helpen hun energierekening omlaag te krijgen. 

Namens alle Oekraïense vluchtelingen willen we de medewerkers van de gemeente en de Nederlandse regering bedanken voor hun aandacht en hulp bij het organiseren van ons leven in uw land. Dit is de eerste zin van een lieve email die wij ontvingen van een Oekraïense vluchteling die in onze gemeentelijke opvang woont. U zag net twee van haar landgenoten in de film. Wij zijn alleen maar heel blij en dankbaar dat wij en vele anderen er kunnen zijn voor de vluchtelingen uit de Oekraïne en uit allerlei andere landen. 

Er zijn voor elkaar. Dat was mijn wens voor de afgelopen jaren en blijft mijn wens, ook voor 2023. In de film zag u Anneke Mol. Zij is er voor heel veel mensen in Havelte. Zij is één van de vele vrijwilligers die in Westerveld actief is. Van Stichting Oliebol tot Vereniging Tied Zat tot het Dorpenoverleg, van de opvang voor vluchtelingen uit de Oekraïne en andere landen tot de speelgoed- en kledingbank tot de vele dorpsgemeenschappen die Westerveld rijk is. Zoveel mensen in Westerveld zetten zich in voor hun medemens en onze dieren. We dragen allemaal ons steentje bij aan een betere wereld. Heel veel dank!” 

Ik wil eindigen met een paar hele mooie dichtregels van Toon Hermans. Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken, voordat de wereld verregent. Mensen die zomervliegers oplaten als het ijzig wintert, en die confetti strooien tussen de sneeuwvlokken. Die mensen moeten er zijn. Gelukkig hebben we in Westerveld veel van deze mensen. Dank u wel!”

De film staat op www.gemeentewesterveld.nl en hieronder:

 

Knooppunt 33 aan de Onnastraat in Steenwijk
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 3 uur geleden
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 4 uur geleden
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 12 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 14 uur geleden
Afbeelding
Oldtimer Festival Vollenhove is op zaterdag 11 mei Steenwijkerland 1 mei, 17:05
Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 1 mei, 15:30
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 1 mei, 13:36
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 1 mei, 12:12