Speenkruid
Speenkruid Foto: Philip Friskorn

Column van natuurfotograaf Philip Friskorn: Speenkruid

Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. Hij is altijd op zoek naar drie elementen: licht, schoonheid en emotie. De afgelopen jaren bracht hij meerdere fotoboeken uit. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Deze column gaat over speenkruid.

Voorjaarsbloeier

Het is nu de tijd dat oevers van sloten en bosbodems geel kleuren van het speenkruid. Speenkruid behoort tot de ranonkelfamilie en is een laag blijvende voorjaarsbloeier. Vooral in april, maar soms tot in mei kunnen we genieten van deze voorjaarsbode. 

Speenkruid komt in onze streken veel voor. Het is een knolgewas en daar komt ook de naam vandaan omdat het knolletje op kleine speentjes lijkt. De heldergele bloemen hebben acht tot twaalf kroonbladeren die zich bij zonnig weer openen en bij slecht weer gesloten blijven. De plant treffen we in heel Europa aan en zelfs tot in Siberië en Midden-Azië. Speenkruid vermeerdert zich zowel door zaadvorming als door knolletjes in de grond en in de oksels van de bloemsteeltjes. Een klein polletje in de tuin zal zich dan ook gemakkelijk vermeerderen.

Medisch

Het blad van speenkruid is rijk aan vitamine C en kan verwerkt worden in salades. Dit wel met een beperking want dit kan alleen voor de bloei. Tijdens de bloei ontwikkelt zich in het blad een giftige bittere stof. Dieren vermijden deze plant dan ook tijdens de bloei. Opgepast dus met plukken om te eten.

Afbeelding
Afbeelding