Afbeelding
Foto: Philip Friskorn

Column Philip Friskorn: Insectenhotel

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door natuurfotograaf Philip Friskorn. Dit keer verschijnt het insectenhotel voor zijn camera. 

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Het gebruik van insecticiden heeft het aantal insecten drastisch doen afnemen. Kon je dertig jaar geleden in de zomer de nummerplaat van je auto niet meer lezen door een laag insecten, dan is dat nu helemaal niet meer zo. De afname van de hoeveelheid insecten is slecht voor de hele natuur: vogels hebben insecten nodig, bijen en vlinders en veel andere insecten hebben bloemen nodig. Wij hebben bloemen nodig, want zonder bestuiving door bijen, hommels en vlinders van de fruitbomen kunnen wij geen fruit meer eten. 

Pruimenboompje

Vlak voor mijn deur zijn vorig jaar drie grote bloemenvelden ingezaaid en fruitboompjes geplant. Een pruimenboompje dat ik 15 jaar geleden in mijn tuin plantte had nog nooit gebloeid en zie anno 2023 staat het vol in bloei. Ongetwijfeld het gevolg van bestuiving door de massale aanwezigheid van bloemenweides en verschillende soorten fruitboompjes in de buurt. In mijn tuin hangt al jaren een klein insectenhotel waar veel gebruik van wordt gemaakt. Niet alleen metselbijtjes vinden er een plek om hun larven op te bergen maar ook torren en veel andere insecten maken er gebruik van. Sommige soorten vlinders en lieveheersbeestjes overwinteren in het hotel.

Steenwijkerland

Het is een geweldig initiatief dat in de gemeente Steenwijkerland momenteel zoveel insectenhotels worden geplaatst. Deze hotels zijn gemaakt van gerecycled materiaal door de Stichting JY in Vollenhove gesteund door de Stichting Duurzaam Steenwijkerland.

Er zijn vele manieren om in eigen tuin of balkon een klein insectenhotel te plaatsen. Ze zijn kant en klaar te koop, maar zelf maken is betrekkelijk eenvoudig. Zelfs een metselsteen met gaten kan gebruikt worden, boor dus wat gaten en je tuinmuurtje en zie een minihotel ontstaat!