Boerenzwaluw
Boerenzwaluw Foto: Philip Friskorn

Natuurcolumn van Philip Friskorn: De boerenzwaluw

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door natuurfotograaf Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de boerenzwaluw voor zijn camera. 

Ze zijn al weer een week of drie terug uit het zuiden van Afrika. Met een aantal ondersoorten is deze lentebode vrijwel over de gehele wereld te zien. Ze leven in de nabijheid van de mens in schuren, tunnels en onder bruggen. Daar metselen ze hun kuipvormige nest met modder uit de omgeving vermengd met speeksel. In dat nest worden twee en soms drie broedsels grootgebracht. De naam boerenzwaluw verwijst naar het feit dat deze vogel de mens opzoekt en het nest het liefst bouwt in een boerenschuur. Het is dus een echte plattelandsvogel.

Het uiterst slanke lijf is gestroomlijnd met lange smalle vleugels. Het leven van de vogel speelt zich voornamelijk af in de lucht. Met de brede snavel is de boerenzwaluw in staat om zo’n 6000 insecten per dag te vangen in de vlucht. Het mannetje heeft opvallend lange staartpennen. Het zwarte verenkleed heeft een blauwe glans, de onderkant is wit. Voorhoofd en keel zijn steenrood. Vliegen en muggen zijn het hoofdvoedsel, maar nachtvlinders en kevers zijn ook niet te versmaden.

Boerenzwaluwen zijn sociale vogels die veelal in groepen leven. In een groep leef je veiliger en heb je minder kans op predatie.

De Trek

Tweemaal per jaar trekt de boerenzwaluw tussen het broedgebied en het overwinteringsgebied. Deze trek is noodzakelijk omdat een boerenzwaluw voor 100% afhankelijk is van insecten en die zijn er in de late herfst en winter niet in onze gematigde streken. De ruim 8000 kilometer legt de boerenzwaluw af in ongeveer 30 dagen. Onderweg wordt in groepen gerust en gejaagd op insecten. Eind september, begin oktober trekken ze weg om reeds begin april terug te keren, ze hebben dan ruim 16.000 kilometer afgelegd. Daar komen nog vele kilometers per dag bij om te jagen op insecten.

Lente

Hoe eerder de boerenzwaluw terugkomt, hoe eerder de lente begint. Voor veel boeren een brenger van geluk. Afgesloten stallen vormen een probleem voor de boerenzwaluw, maar kapschuren en paardenstallen vormen een prima alternatief. Hoewel de aantallen in Europa teruglopen is de boerenzwaluw niet echt bedreigd. Toch moeten we zuinig zijn op deze oervogel van het boerenland.

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00