meidoorn
meidoorn Foto: Philip Friskorn

Column van natuurfotograaf Philip Friskorn: De meidoorn

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door natuurfotograaf Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de meidoorn voor zijn camera.

Wie kent hem niet? De meidoorn die in de maand mei houtwallen, singels, loofbosranden en oprijlanen verandert in een witte pracht. Heel belangrijk voor de insectenwereld en als je er bij gaat staan zie en hoor je massa’s bijen die zorgen voor kruisbestuiving en de productie van honing. Bijna altijd gaat het om de eenstijlige meidoorn, een typisch element in ons Nederlandse landschap. De ongesnoeide struiken kunnen tot 5 meter hoog worden. De meidoorn behoort tot de rozenfamilie en komt van nature voor in heel Europa en delen van Noord-Amerika en Azië. Vanwege de scherpe doornen werd de meidoorn veelal aangeplant om het vee binnen een gebied te houden. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de Maasheggen in Noordoost-Brabant, waar het een cultuurhistorisch element in het landschap is dat de laatste jaren door vele vrijwilligers in stand gehouden wordt.

Waardplant

Behalve een dorado voor bijen is de meidoorn ook waardplant voor vele soorten nachtvlinders, zoals de meidoornstippelmot, meidoornspanner en de bastaardsatijnvlinder. Ook voor de meidoornkielwants en de penseelkever is de meidoorn de waardplant.

Rozenbottels

De paarse helmknoppen worden zwart als ze rijp zijn. Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden vormen zich eivormige groene rozenbottels. Tijdens het rijpen van de rozenbottels verkleuren ze van groen naar rood. Het is dan tegen de herfst en dat is het moment waarop een vogel als de groenling deze vruchten open maakt en zich tegoed doet aan de zaden. De kringloop in de natuur is weer rond, hoe mooi kan het zijn.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35