Harold Kooij
Harold Kooij Foto: Chantal Nijhof Fotografie

Van collega tot collega: Harold Kooij

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZUIDVEEN - Het streamingnieuwjaarsconcert in De Meenthe van zondag 2 januari was een groot succes. In de rubriek Van collega tot collega praat dirigent Angelica Braam daarom met de initiatiefnemer daarvan: pianist en koordirigent Harold Kooij (51) uit Zuidveen.

Harold, ook jouw werkzaamheden liggen door corona nu tijdelijk stil. Hoe ziet jouw werkweek er nu uit?

“Rustig, want ik hoef ‘s avonds de deur niet uit om naar de repetities van mijn koren te gaan. Ik richt me nu vooral op de dingen die nog wel kunnen, zoals bijvoorbeeld het nieuwjaarsconcert met drie jonge muzikale talenten. Daar ben ik best wel even mee bezig geweest. Muziek uitzoeken, repetitiemomenten plannen, contacten onderhouden, et cetera. Omdat het niet met De Vuurvogel (jeugdsymfonieorkest van scholengemeenschap Meander uit Zwolle, red.) mocht, hebben we het in kleine zetting gedaan door middel van een streamingconcert vanuit De Meenthe. Het is bijna door duizend mensen bekeken! Zoveel hadden er anders nooit in De Meenthe gekund, mooi toch? En verder ben ik bezig met het uitzoeken en oefenen van nieuw repertoire voor mijn koren en tussen de coronamaatregelen door probeer ik optredens te plannen.”

Van welke koren ben je op dit moment dirigent?

“Van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal, Gospelkoor El Jakim uit Zuidwolde, Christelijk Mannenkoor Beilen en een projectkoor: Het Noord Nederlands Gemengd Koor. Met het laatste koor staat nog een optreden gepland op zaterdag 29 januari in Hoogeveen. Heel spannend of dat nog door kan gaan.”

De meeste van jouw koren hebben een christelijke signatuur. Is dat een bewuste keuze?

“Ja, eigenlijk wel. Ik ben natuurlijk jarenlang vaste begeleider geweest bij het Christelijk Mannenkoor Steenwijk en bij deze koormuziek ligt mijn gevoel en mijn kennis en daarbij voel ik mij thuis. Ik ben niet zoals veel collega’s begonnen op het conservatorium, maar heb door middel van scholing bij gerenommeerde vakmusici door de jaren heen steeds gestudeerd. Ontwikkelen moet je altijd blijven doen; autodidact of niet. Ik zoek altijd de grenzen op maar kies er bewust voor om daar bij een uitvoering nooit overheen te gaan.”

Jouw werkzaamheden op muzikaal gebied zijn te veel om op te noemen. Al heel lang begeleid je koren en solisten, je hebt samen gespeeld met Jan Vayne, Ernst Daniël Smid en Adriaan Stoet, om er maar een paar te noemen. Toch ben je ooit begonnen als assurantieadviseur. Waarom ging je voor de muziek?

“Op 23-jarige leeftijd begon ik inderdaad in de verzekeringen, onder meer voor Yarden. Na een reorganisatie, zo’n acht jaar geleden, vond ik de tijd rijp om me volledig op de muziek te richten. Daar heb ik nog best pijn in de buik van gehad, want ik was destijds 44 jaar en had een gezin en een huis waar nog het een en ander aan moest gebeuren. Zou ik er wel van kunnen leven en krijg ik mijn agenda wel vol waren mijn grootste zorgen.”

“Nu ben ik ontzettend blij dat ik die stap genomen heb, het overtrof mijn stoutste verwachtingen. Er werd mij veel gegund en ik had gelijk genoeg werk. Ik ben dankbaar dat het zo goed gaat, en tegelijkertijd blijf ik scherp en kritisch, ook met de rekenmachine en de agenda ernaast. Naast musicus zijn is het een must dat je ook zakelijk bent en die zakelijkheid is ontwikkeld in mijn werk als assurantieadviseur. Het zou als vak op het conservatorium gegeven moeten worden. In ieder kooroptreden of repetitie zit voorbereidingstijd. Soms klinkt mijn tarief voor een buitenstaander erg hoog als ik maar een uurtje ten tonele verschijn, maar met een korte uitleg is er direct begrip voor het feit dat er bijvoorbeeld wel zes uur voorbereiding bij hoort en kosten op de achtergrond worden gemaakt die niemand direct ziet.”

Wat doe je over 10 à 15 jaar?

“Dan ben ik nog niet met pensioen. Ik hoop dat ik dan gezond ben en nog hetzelfde mag doen als nu, uitgezonderd het hele coronagedoe. Misschien dan niet als begeleider op het podium, maar meer een stimulerende, motiverende rol voor mensen die muziek willen maken. Zoals coach of muzikale mentor van die drie jonge talenten van het afgelopen nieuwjaarsconcert. Mijn netwerk is ontzettend groot en breed, het kan alle kanten op. Ik ben blij dat ik geen glazen bol heb, want wat in de toekomst ligt, zou ik eigenlijk ook niet willen weten. Laat maar komen!”

Koordirigent Harold Kooij aan het werk