Karel Jager bij zijn afscheidscadeau van Brassband De Woldklank
Karel Jager bij zijn afscheidscadeau van Brassband De Woldklank Foto: Angelica Braam

Van collega tot collega: Angelica Braam interviewt Karel Jager

· leestijd 2 minuten Cultuur

In deze nieuwe rubriek bevraagt orkestdirigent Angelica Braam uit Steenwijk een collega uit het vak. Deze week gaat ze op bezoek bij Karel Jager, Steenwijks bekendste dirigent en muziekdocent, die met pensioen is. Angelica praat met Karel Jager over zijn muzikale leven.

Karel, je bent op 25 november tachtig geworden en gestopt met al je muzikale activiteiten. Hoe ben je in de muziek verzeild geraakt?
“Ik ben op 9-jarige leeftijd begonnen bij de fanfare van Oudeschoot en heb daar door de jaren heen alle koperen blaasinstrumenten bespeeld. Ook mijn broers en zussen zaten bij de fanfare. Op mijn 19e dirigeerde ik mijn eerste orkest, Allegro uit Irnsum. Verder heb ik 17 jaar lang bij de firma van der Glas uit Heerenveen als instrumentmaker gewerkt. Tijdens deze periode ben ik naar het conservatorium in Zwolle gegaan en heb daar de lerarenopleiding muziek gevolgd.”

Wat vonden je ouders er destijds van dat je de muziek in ging?
“Geweldig! Ze hebben mij altijd gestimuleerd en vonden het prachtig. Ze hebben nooit tegen mij gezegd van ‘Er valt geen droog brood in te verdienen’.”

Je hebt ook jarenlang als docent muziek op diverse middelbare scholen gestaan, waaronder De Eekeringe in Steenwijk. Hoe kijk je daarop terug?
“Een hele mooie tijd. Ik heb duizenden leerlingen in de klas gehad en als ik er af en toe weer eentje in de stad tegenkom, is er altijd een blik van herkenning, een groet of een praatje. Ook bij diverse muziekverenigingen heb ik de leerlingen opgeleid. Het was heel erg leuk om met de jeugd om te gaan en ze wat bij te brengen. Helaas blijven ze niet allemaal lid van een vereniging en is het verloop heel erg groot. Stopt er een vriendje of vriendinnetje, dan stopt Pietje of Marietje ook. Erg jammer! Het kost de verenigingen heel veel moeite om jonge mensen erbij te krijgen. En dat is ontzettend jammer, want muziek maken is een hobby voor het leven. Tot op hoge leeftijd kun je nog op een leuke manier samen muziek maken.”

Ook ben je dirigent geweest, al dan niet tijdelijk, van diverse korpsen uit de omgeving. Welke korpsen?
“Ik ben 25 jaar dirigent geweest van Brassband Crescendo uit Steenwijk, ongeveer acht jaar lang voor Opnieuw Verenigd uit Blankenham en de laatste 16 jaar voor Brassband De Woldklank uit Steenwijkerwold. Ook heb ik als invaldirigent gestaan voor De Bazuin uit Scheerwolde en TOP uit Onna.”

Misschien een gewetensvraag, maar heeft één van de bovengenoemde orkesten jouw voorkeur?
“Hahaha, dat ga ik je niet zeggen. Elk orkest heeft zijn eigen sfeer en niveau. Ik heb met Crescendo hele mooie dingen bereikt en een goed niveau behaald, maar ook bij De Woldklank heb ik met ontzettend veel plezier gewerkt. En bij elke vereniging is er wel wat. En dan ben je niet alleen dirigent, maar ook pedagoog. Je moet zorgen dat mensen met plezier naar de repetitie komen en dat ze muziek kunnen maken die behapbaar is voor iedereen. Ik merk wel dat ik door de jaren heen milder ben geworden. De gedrevenheid en felheid is er nog steeds, maar niet meer zo als 30 jaar geleden. Dirigent zijn is een ervaringsvak en dat leer je met name door het veel te doen, zowel op muzikaaltechnisch gebied als op sociaal gebied.”

Karel, heb je nog specifieke genre voorkeuren? Een mooi koraal, een concertwerk of een medley uit de lichte muziek?
“Hmm, eigenlijk niet nee. Maar ik heb wel een favoriete tijd uit het muzikale jaar: Kerst! Ik vind dit een hele mooie periode en bewaar fijne herinneringen aan de kerstnachtdiensten die ik met Crescendo in de Grote Kerk van Steenwijk mocht begeleiden. Kippenvel! En het instuderen van kerstmuziek is ook altijd heel erg leuk om te doen.”

Wat betekent muziek persoonlijk voor jou?
“Muziek geeft mij heel veel steun en troost. Vooral na het overlijden van mijn vrouw, Alie, heeft het mij veel gebracht. Ik kan nu bij het minste of geringste in tranen zijn, maar dat mag toch? Het heeft mij destijds ook afleiding en steun gegeven in alle ellende die ik destijds voelde...”

Heb jij een dirigent als voorbeeld?
“Jazeker, hij is onlangs overleden, echt een hele grote: Bernard Haitink.”

Karel, een laatste vraag, fanfare of brassband?
“Brassband natuurlijk!” zegt hij met een vette grijns en knipoog. “Daar zitten geen saxofoons in, hahaha.”

Angelica Braam

Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 14 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 15 uur geleden
Frans van der Velden zet een speler van Vitesse '63 op het verkeerde been
VV Steenwijk Old Stars is kampioen regiocompetitie Sport 15 uur geleden
Valentijn Hoogenkamp
Valentijn Hoogenkamp komt niet naar de Buze Cultuur 22 uur geleden
Het winnende vrouwenteam, vlnr: Angelica Braam, Natasja Bolt, Hilda Knol, Tiny Landman, Saskia Kasma, Miranda Bastiaans en Carolien Stuurman
Oldstars vrouwen VV Steenwijk winnen toernooi Heracles Almelo, mannen worden derde in Irnsum Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe jassen voor jeugdleiders en jeugdtrainers van FC Oldemarkt Sport 23 uur geleden