Martijntje Smits
Martijntje Smits Foto: Aangeleverd

Lezing Martijntje Smits in Filosofisch Café Steenwijkerland met als thema: Monstertheorie

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Martijntje Smits houdt een lezing in het Filosofisch Café Steenwijkerland. Het thema is ‘Monstertheorie’. De lezing is op woensdag 28 februari in Rabo Theater De Meenthe.

Monstertheorie
We leven in een wereld waarin veel belang wordt gehecht aan technische innovaties. Innovaties komen steeds met beloften van efficiency, het vergroten van het menselijk gemak, of het oplossen van complexe vraagstukken, zoals klimaatopwarming of een gezondheidscrisis. Ik zie een historisch patroon waarin dit soort beloftes worden opgevolgd door kritische verhalen, waarin dezelfde technologieën die voorspoed beloven, worden verguisd en verafschuwd als bedreiging voor natuur en beschaving. Ik geef in mijn lezing een aantal voorbeelden van dit patroon vraag mij af waar het vandaan komt, en of eraan te ontsnappen valt. Ik doe dat aan de hand van de ‘monstertheorie’ die ik in mijn proefschrift ontwikkelde. Tot slot doe ik een pleidooi voor democratisering van besluitvorming over technologie, voor de ‘commons’ en voor wat ik noem ‘technologisch burgerschap’

Over de spreker
Dr. Ir. Martijntje Smits is techniekfilosoof en ingenieur. Ze promoveerde aan de Universiteit Twente op het proefschrift ‘Monsterbezwering, de culturele domesticatie van nieuwe technologie’. Ze werkt thans als zelfstandig onderzoeker, daarvoor was ze 25 jaar als universitair docent en onderzoeker verbonden aan verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland, de VS en Noorwegen. In haar onderzoek bestudeert ze de terugkerende maatschappelijke patstellingen over nieuwe technologie, zoals over genetica, kernenergie, robotica en digitalisering.

Kaarten

Het team van het filosofisch café Steenwijkerland ontmoet u graag weer bij de lezingen.
De lezing van Martijntje Smits begint om 20.00 uur. Er is een nazit onder genot van koffie/thee of drankje. Van harte welkom. Zie verdere programma: https://www.filosofischcafesteenwijkerland.nl/Agenda/lezingen.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35