Thijs Lijster
Thijs Lijster Foto: Aangeleverd

Thijs Lijster geeft lezing in het Filosofisch Café Steenwijkerland

Cultuur

STEENWIJK - Filosofisch Café Steenwijkerland presenteert Thijs Lijster. Hij geeft op woensdag 27 maart een lezing in het Rabo Theater De Meenthe. Het thema is ‘Wat we gemeen hebben - Een filosofie van de meenten’.

De economische, ecologische en gezondheidscrises van de afgelopen decennia hebben duidelijk gemaakt dat het neoliberalisme een fundamenteel onhoudbaar systeem is en het mensbeeld van de autonome homo economicus is iets waar steeds minder mensen zich in lijken te herkennen. Maar is er een alternatief? In de lezing kijkt Thijs Lijster naar de ‘meenten’ (commons), een concept waar de laatste jaren veel aandacht voor is in de politieke filosofie en economie, en dat refereert aan een goed of bron dat niemands bezit is maar waar iedereen gebruik van kan maken. Thijs Lijster betoogt dat de meent (of ‘het gemeen’) niet alleen fungeert als alternatief naast het klassieke onderscheid tussen het publieke en het private, maar dat het bovendien een alternatief mens- en wereldbeeld veronderstelt, dat ons een uitweg kan bieden uitde crisis van het neoliberalisme.

Over de spreker
Thijs Lijster is als universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Antwerpen. Zijn boeken De grote vlucht inwaarts (2016) en Kijken, proeven, denken (2019) werden genomineerd voor de Socrates wisselbeker, de eerste bekroond met de KANTL Essayprijs 2018. In de reeks Nieuw Licht publiceerde hij het pamflet Verenigt U! Arbeid in de 21e eeuw. In oktober 2022 verscheen zijn boek Wat we gemeen hebben bij de Bezige Bij.

Koop uw toegangsbewijs via www.demeenthe.nl. Aan de zaal zijn ook kaarten verkrijgbaar, echter, voorkeur online. Aanvang: 20.00 uur.

Zie: www.filosofischcafesteenwijkerland.nl/Agenda/Lezing-Thijs-Lijster

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.