De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout Foto: Tiny Veldman

Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank

· leestijd 2 minuten Cultuur

VOLLENHOVE - Vorig jaar vierde Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank al haar honderdjarig jubileum. Dit jaar is het het opnieuw feest: dirigent Johan Bredewout is 40 jaar verbonden aan het koor. Dat vierde het koor op 13 april met een jubileumconcert in de Grote Kerk.

Johan Bredewout genoot zijn muzikale opleiding aan het conservatorium te Zwolle. Hij behaalde in 1983 het diploma voor piano en rondde een jaar later zijn studie af met het diploma ‘Uitvoerend musicus’ (cum laude) voor orgel met een onderscheiding voor artistieke eigenschappen.

Componeren 

Op 24-jarige leeftijd werd hij dirigent bij CGK De Zeeklank, zijn eerste koor. Bevatte het repertoire aanvankelijk vooral traditionele geestelijke liederen, al gauw begon Johan met arrangeren en componeren: “Eigenlijk zette het koor mij aan tot componeren door me te vragen speciale muziekstukken te schrijven. Zo kwamen de Psalmenprojecten tot stand en later meer werken waaronder het Passie-Paas oratorium ‘Van Liefde Ongekend’. Zonder dit koor had ik niet zo veel muziek geschreven, dat heeft me veel voldoening gegeven. Al heb ik er altijd wel voor gewaakt dat we niet alleen eigen repertoire zongen, want het is belangrijk een goede balans te hebben in het uitvoeren van eigen werk en werk van anderen,” aldus Bredewout.

Meer oratoria

In nauwe samenwerking met tekstschrijver Hans de Ruiter kwamen meer oratoria tot stand zoals onder andere ‘Een Nieuw Begin’, ‘Schepping’, ‘Ruth’, ‘Het Nieuw Jeruzalem’ en ‘Exodus’. Die resulteerden in vele uitvoeringen, in talrijke cd-opnames en werden ook geliefd zangrepertoire voor veel andere koren in Nederland. Bredewout is een veelgevraagd musicus overal in het land en werkt regelmatig mee aan radio- en televisieprogramma’s. Zijn beroep bestaat uit veel facetten zoals componeren, arrangeren en dirigeren, daarnaast is hij organist en pianist. Een voorkeur kan hij niet aangeven: “Het is juist de combinatie die het zo mooi maakt.”

Persoonlijke band

Naast dirigent van De Zeeklank is Johan ook dirigent van de Christelijke mannenkoren van Emmeloord en Staphorst en van het Grote Kerkkoor in Apeldoorn. Dat betekent jaar in jaar uit vier avonden per week op pad om te repeteren. Is dat niet wat veel? Johan: “Nee, ik ben nog nooit met tegenzin naar een repetitie gegaan. Dat komt door de gezelligheid, het werken met mensen en samen muziek maken. Door de combinatie van al deze factoren krijg je een persoonlijke band met een koor. De koren zingen ook grotendeels verschillend repertoire, alhoewel er ook wel wat overlapping is. En het houd je jong, zullen we maar zeggen!” Dat de koorleden het naar hun zin hebben, moge duidelijk zijn, want De Zeeklank telt vele leden die langer dan 30 à 40 jaar lid zijn!

Vrije hand

Voor het samenstellen van dit concertprogramma kreeg Johan de vrije hand. Daarbij had hij een duidelijk doel voor ogen. Johan: “Ik heb liederen gekozen die me aanspreken, waarvan ook de tekst mij raakt. Om daar eenheid in aan te brengen heb ik gekozen voor twee centrale thema’s: de psalmen in veel verschillende verschijningsvormen en de Engelse kerkmuziek. De psalmen zijn de meest rijke geloofsliederen die er bestaan en bevatten alle mogelijke emoties die een gelovige naar God kan uitspreken en dat ook nog eens in een buitengewoon rijke taal. Ik vind alle vertalingen overigens mooi, van de oudste tot aan de nieuwste. Heel veel muziek en teksten zijn al dan niet letterlijk gebaseerd op de psalmen. Daar heb ik in dit concert voor gekozen, hoewel de oorspronkelijke Geneefse melodieën ook prachtig zijn. De lijn loopt van Gregoriaans en Taizé naar Sela en van opwekking naar Andrew Lloyd Webber. Al deze muziek is geïnspireerd op psalmen of bevatten de letterlijke tekst.

Samen

Verder houd ik van de Anglicaanse muziektraditie: vooral van de prachtige melodieën en harmonisaties als ook van de traditie van de Engelse koren en de mooie kerken en orgels en van een al dan niet ingehouden, krachtige manier van zingen. Ik vind dat de Zeeklank dat ook heel mooi kan, dus het past goed bij het koor. Overigens zingen we ook nog een aantal liederen uit het laatste oratorium ‘God Met Ons’ van tekstschrijver Hans de Ruiter en mij. Dat heb ik mede gedaan om de tekst, die ik zo mooi vind passen bij de 40-jarige samenwerking van koor en dirigent: ‘Laat ons samen zingen de lof van onze Heer, danken voor de klanken van muziek, onze stem.’ “Samen, koor en dirigent!”

Bredewout besluit: “De koorleden wil ik hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking, het mooie zingen, alle mooie uitvoeringen en voor de inspiratie die jullie me gegeven hebben.” 

Lees hier de recensie van het jubileumconcert en bekijk hier de site van de Zeeklank.