Vlnr: Jessica Schuttelaar-Grasmeijer, Sandra Lampe, Ricky Esselink, Beanne van der Heijden en Krista Koster
Vlnr: Jessica Schuttelaar-Grasmeijer, Sandra Lampe, Ricky Esselink, Beanne van der Heijden en Krista Koster Foto: Adri van Sleen

Meiden- en vrouwenvoetbal meer body geven: Olde Veste richt Vrouwen Advies Raad op

Sport

STEENWIJK - Olde Veste heeft een VAR. En daarmee bedoelt de voetbalclub niet een Video Assistant Referee mee. De afkorting staat wel voor Vrouwen Advies Raad. Voorzitter Sandra Lampe: “We willen het meiden- en vrouwenvoetbal meer body geven.” Afgelopen zaterdag was de aftrap van de VAR.

De VAR bestaat uit vier vrouwen. Het zijn stuk voor stuk oud-speelsters van het succesvolle eerste vrouwenteam, dat meerdere jaren in de tweede klasse speelde. Hun namen zijn Ricky Holleboom, Krista Koster, Beanne van der Heijden en Jessica Grasmeijer. “Ze hebben allemaal hun sporen verdiend en bezitten een groot netwerk. Ze krijgen een adviserende taak en zijn ook een klankbord voor alle speelsters. Doel is om de meiden- en vrouwentak kwalitatief te verbeteren, dat alle speelsters met plezier blijven komen en zullen groeien in aantal,” legt Lampe uit. Daarmee geeft ze aan dat het bestuur de vrouwen en meiden serieus nemen.

De VAR zal regelmatig overleg hebben met Sandra Lampe, Michelle Brus en Johan Dolstra, meidencoördinator. Mocht er iets bijzonder spelen, dan zal er tussendoor ook overleg zijn. Lampe noemt als voorbeeld: “Een getalenteerd meisje kan in een jongensteam spelen. Maar wanneer kun je dan het beste overstappen naar een meiden- of vrouwenteam?” De klankbordfunctie houdt in dat voetbalsters met al hun vragen bij de VAR terecht kunnen. Dat geldt ook voor trainers van meiden- en vrouwenteams en trainers van jongensteams, waarin een meisje speelt.

‘Veel meer dan voetbal alleen’ 

Van der Heijden geeft aan dat ze er zin in heeft om aan de slag te gaan in de VAR. “Ik wil graag wat betekenen voor de vrouwen. We willen terug naar vroeger, toen de meiden- en vrouwenafdeling uit 150 leden bestond, elke leeftijdscategorie was dubbel bezet. Nu is er maar één team per leeftijdscategorie.” Holleboom vult aan: “Voetbal heeft mij veel gebracht en ik vind het zonde als een jonge meid, er vroeg mee stopt.” Daarmee doelt ze vooral op de vriendschappen, de gezelligheid, het samen zaterdag op pad zijn en het nazitten. “Het is veel meer dan voetbal alleen,” vat ze mooi samen.