Werk van Giny Vos met als titel 'Sjamaan'
Werk van Giny Vos met als titel 'Sjamaan' Foto: Bic

Giny Vos geeft kunstlezing op 16 februari in De Meenthe

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - De Commissie Beelden Kunst Steenwijkerland is vorig jaar begonnen met een serie Kunstlezingen in Dyka Vestzaktheater in De Meenthe. Hiervoor nodigt zij gerenommeerde kunstenaars uit met een lange staat van dienst in binnen- en buitenland. Na de lockdown hervat ze de serie op 16 februari met een lezing van Giny Vos. Zij is een beeldend kunstenaar en maakt grote installaties met licht die meestal in de openbare ruimte worden geplaatst. 

Giny Vos volgde de Gerrit Rietveld Akademie in Amsterdam van 1985 tot 1988. Daarna zette zij haar studie in de hoofdstad voort aan de Rijksacademie in Amsterdam van 1988 tot 1990. Over haar werk zegt zij: “Licht heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn werk. Waar ik licht in het begin vooral gebruikte om beweging te verbeelden, is mijn aandacht de laatste jaren meer en meer verschoven naar het fenomeen zelf. Door licht te verbergen of te laten bewegen is het mogelijk de kracht ervan zichtbaar te maken. Ik werk ook vaak in relatie tot een specifieke omgeving en probeer daarbij de procesmatige elementen en de informatie dragende aspecten van een bestaande situatie op zo’n plek zichtbaar te maken. Licht, in de vorm van leds, lampen, neon- en daglicht, blijkt daarvoor steeds opnieuw het juiste materiaal voor mij. Het werken met licht is zo uitgegroeid tot een onderzoek naar zowel de eigen betekenis als de visuele mogelijkheden ervan.”

Kunstwerken
De kunstenares vervolgt door te vertellen over de kunstwerken die zij heeft gemaakt. “In het werk ‘Possibility Plant’ druppelt het licht als het ware uit de stalen cilinderfabriek op de grond van de parkeergarage, als residu van een verborgen proces. In het werk ‘Sjamaan’, gemaakt voor de machinehal van DordtYart, wordt het binnenvallende daglicht gevangen in een object van gekleurd, gegoten glas. Het glas verandert mee met het licht dat door de ruimte beweegt, waardoor ook de ruimtelijkheid van de hal meedoet.”

Ruimte bezielen
Bij al het werk van Giny Vos is haar uitgangspunt bijna altijd de reëel gegeven omgeving, de haar ter beschikking gestelde of door haar gekozen ruimte. “Daarbij gaat het mij erom een ‘beeld’ te laten ontstaan dat bepaalde aspecten of elementen van die omgeving zichtbaar maakt die anders onopgemerkt zouden blijven. Ik probeer door middel van meer of minder ingrijpende veranderingen en interventies het werk de ruimte te laten bezielen, waardoor de toeschouwer deze ruimte op een andere, nieuwe wijze kan ervaren. Het werk vertelt tegelijk echter ook altijd een eigen verhaal. Het is geen illustratie van de plek waar het zich bevindt, maar probeert de ervaring van die plek uit te breiden. Dat wil zeggen dat er een nieuwe situatie ontstaat terwijl de oude niet aan het zicht wordt onttrokken. Het werk is nooit overheersend en dwingend aanwezig, maar is een voorstel om naar de dingen te kunnen kijken vaak aan een publiek waarvoor kunst geen vanzelfsprekendheid is.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeenthe.nl

Giny Vos
Aankondiging Kunstlezing van Giny Vos
Werk van Giny Vos met als titel 'Passage de la Baleine
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 19 uur geleden