Goos en Yolanda heten een Oekraïens gezin welkom
Goos en Yolanda heten een Oekraïens gezin welkom Foto: Hilda Knol

Oekraïens gezin is gearriveerd in De Bult

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

DE BULT – Afgelopen zaterdag 19 maart is een Oekraïens gezin in De Bult gearriveerd. Goos en Yolanda van Putten stellen een speciaal voor dit doel gekochte recreatiewoning voor deze vluchtelingen beschikbaar. 

Door Hilda Knol

“De Oekraïense vader en moeder en twee tienerdochters waren zaterdag heel moe, maar dolgelukkig, toen ze aankwamen in De Bult,” vertelt Goos. Samen met hun hondje is het gezin uit de hoofdstad Kiev gevlucht. Hier heeft het echtpaar een bouwbedrijf. Een derde kind voegt zich later nog bij het gezin. Goos heeft ook gemerkt dat de gezinsleden, die geen Engels spreken, heel geëmotioneerd zijn. Daarvoor heeft hij alle begrip. “Hun huis en bedrijf in Kiev zijn helemaal plat gebombardeerd en ze maken zich veel zorgen over hun werknemers.” Hij voegt daaraan toe dat het echtpaar de werknemers handgeld heeft meegegeven en voor vervoer heeft gezorgd, zodat ook zij konden vluchten.

Vorig week zijn op de site van De Kop en op andere regionale media al berichten verschenen over de komst van het Oekraïense gezin. Yolanda vertelt dat zij daarop veel reacties heeft gekregen. “Er hebben zich al drie tolken gemeld, waaronder Lisa Supereka. Zij is hier al geweest en helpt ons, net als de gemeente, met de medische zorg voor de vluchtelingen.” Materiele hulp kregen Goos en Yolanda ook volop: “Laptops, telefoons, kleding, dekbedden en beddengoed,” sommen ze op. Ze gaan samen ook nog op zoek naar mogelijkheden om uitstapjes te maken voor het gezin. “Ik ga een paar pretparken bellen of ze voor een gereduceerd tarief langs mogen komen,” klinkt het enthousiast. “Maar eerst laten we ze met rust en geven we ze de gelegenheid om te acclimatiseren en flink bij te slapen,” zegt Goos zorgzaam.

‘We hebben het zelf heel goed’

Afgelopen vrijdag vertelde Goos al waarom zij de recreatiewoning kochten voor de vluchtelingen. “We hebben het zelf heel goed en bij het zien van al die ellende in Oekraïne, willen we graag een bijdrage leveren.” Over hoe het contact met het Oekraïense gezin ontstond, vertelt Yolanda: “We hebben contact gelegd met meerdere organisaties en onze hulp aangeboden. Vorige week woensdag werden we door de stichting Hulp voor Dieren uit Oekraïne teruggebeld.” Via die stichting hoorde zij dat er een Oekraïens gezicht in Zuid-Nederland was aangekomen. Na een medische check, regelde de stichting vervoer en konden ze zaterdag naar De Bult reizen.

Wie helpt Goos en Yolanda?

Goos en Yolanda kunnen nog steeds hulp gebruiken van particulieren en ondernemers uit de regio. De gemeente Steenwijkerland heeft ook al haar hulp toegezegd. Zij is bezig met het samenstellen van een crisisteam voor Oekraïense vluchtelingen die naar Steenwijkerland komen. Naast materiële hulp, zijn ook financiële bijdragen welkom bij de stichting KiDiNo. Van het geld dat hier binnenkomt, wil het echtpaar nog een aantal recreatiewoningen huren om meer Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen.  

Iedereen die hulp wil aanbieden, kan Goos bellen via: 06-52891436 of Yolanda via: 06-54693747.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 9 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.