De centrale opening in de school
De centrale opening in de school Foto: Aangeleverd

Internationale week op RSG Tromp Meesters

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Deze week is de internationale week op Unesco-school RSG Tromp Meesters, Lijsterbesstraat. Tijdens deze uitwisselingsweek worden leerlingen uit Portugal en Spanje ontvangen door de school en verblijven bij leerlingen van 3 mavo, 4 havo en 4 vwo thuis. Tegelijkertijd is er ook een groep leerlingen van de RSG te gast bij scholen en leerlingen uit Oostenrijk en Noorwegen. De uitwisselingsweek is een activiteit die jaarlijks wordt georganiseerd.

Unesco-school

RSG Tromp Meesters heeft het certificaat Unesco-school, een predicaat dat de school met trots draagt. Een Unesco-school maakt deel uit van een wereldwijd scholennetwerk, dat als doel heeft internationale verbondenheid, verdraagzaamheid, solidariteit, vrede en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Dit wordt ingezet op onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. In een Unesco-school wordt actief gewerkt aan een schoolklimaat waarin leerlingen en docenten van verschillende achtergronden harmonieus en respectvol kunnen samenwerken en kennismaken onder de vlag van Wereldburgerschap.

Projecten

Drijvende krachten achter de Unesco-activiteiten en certificering zijn meneer E.J. ten Kate en mevrouw L.D. Cordemeijer, die het programma hebben samengesteld en georganiseerd voor de uitwisselingsweek. De buitenlandse bezoekers worden getrakteerd op een volledig programma waarin ze voldoende ruimte krijgen om kennis te maken met de school, de leerlingen, Steenwijk en de Nederlandse cultuur. De havo en vwo leerlingen werken samen aan het project ‘Amsterdam on an eco-budget’, waarbij ze een zo duurzaam mogelijke toeristische dag in Amsterdam ontwikkelen. Leerlingen van 3 mavo werken aan het project ‘Plastic (not so) fantastic’, met als onderzoeksvraag hoeveel plastic er in de supermarkt wordt gebruikt en hoe dit verminderd zou kunnen worden.

Programma

Verder staat o.a. een wandeling door het mooie Steenwijk, een bezoek aan Amsterdam, een boottocht door Giethoorn, bezoek aan bedrijf Kornelis en het H’art Museum. De week wordt afgesloten met een Dutch Dinner en optredens tijdens een Session Night Live met muziek, zang en dans, verzorgd door de ontvangende en bezoekende leerlingen. Tegelijkertijd is ook een groep leerlingen van RSG Tromp Meesters naar Oostenrijk en Noorwegen afgereisd voor een uitwisseling.

In week 16 staat de volgende uitwisseling gepland, de leerlingen die nu buitenlandse scholieren ontvingen reizen dan af naar Spanje en Portugal. De leerlingen die deze week in Oostenrijk en Noorwegen verblijven, ontvangen buitenlandse leerlingen bij hen thuis.

De drie winnaars
Finalisten Innovatieprijs van Regio Zwolle 2024 bekend Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 10 uur geleden
Ekatarina Levental
Muziektheater 'De Weg' van Ekaterina Levental in Nicolaaskerk Dwingeloo Cultuur 6 mei, 19:00
Blokzijl
Blokzieligers welkom op de ALV van Plaatselijk Belang Blokzijl Steenwijkerland 6 mei, 17:00
Afbeelding
Fietser lichtgewond na aanrijding op rotonde naar A32 in Steenwijk Algemeen 6 mei, 15:15