De groep taalcoaches
De groep taalcoaches Foto: Hilda Knol

Twintig taalcoaches Taalpunt Steenwijkerland ontvangen certificaat

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJK - Wethouder Trijn Jongman heeft woensdagochtend 14 september certificaten uitgereikt aan elf vrijwilligers die met succes de cursus tot taalcoach hebben afgerond bij het Taalpunt Steenwijkerland. Drie cursisten ontvangen een bibliotheekpas waarmee zij gratis drie maanden boeken kunnen lenen.

Voordat Jongman de certificaten uitreikt, vertelt ze dat het deze week de ‘Week van lezen en schrijven’ is. Dat is volgens haar nodig omdat er in Nederland 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven hebben. Jongman: “Toen ik vijf jaar geleden in Steenwijkerland als wethouder begon, was 12 tot 13 procent van de bevolking laaggeletterd en dat is nog steeds zo. We willen dat percentage graag naar beneden brengen, want basiskennis van taal en ook rekenen is belangrijk om goed in onze maatschappij te kunnen functioneren, zoals op het werk en bij het boodschappen doen.” De wethouder bedankt medewerkers Mieke Peters en Esther ten Hove voor hun inzet en betitelt hen als de motor van Taalpunt Steenwijkerland.

De twintig taalcoaches (negen kunnen niet aanwezig zijn woensdag) gaan allemaal één of meerdere mensen helpen met taal, rekenen en/of digitale vaardigheden. Mieke Peters legt uit dat de basiscursus taalcoach die zij hebben gevolgd uit zes bijeenkomsten bestond. “De taalcoaches leren hoe je taal overbrengt aan volwassenen, waarbij zowel lezen, schrijven en spreken aan bod kwamen.” Zij voegt daaraan toe dat tijdens de cursus ook een dagdelen zijn ingeruimd voor rekenen en digitale vaardigheden. De taalcoaches hebben de basiscursus tot taalcoach als positief ervaren. “Ik ben me er nu veel meer van bewust wat het betekent als je niet kunt lezen,” aldus Annemieke Renting (64).

Het verschil tussen ‘kin’ en ‘knie’

Renting vertelt verder dat ze in het verleden al eens een buurtgenoot uit Afrika heeft geholpen met taal. “ Dan kan ik dat ook wel bij het Taalpunt gaan doen,” besluit ze later. Na een jonge vrouw uit Curaçao, begeleidt ze nu een jonge vrouw uit Eritrea. “We zijn helemaal bij nul begonnen, vorig week nog heb ik haar het verschil tussen kin en knie uitgelegd.” Bernard Dijkstra (33) is taalcoach geworden omdat hij graag iets wilde doen naast zijn werk als vestigingsmedewerker bij DYKA. “Voor mij is dat een uitdaging en ik kan zo iets voor de maatschappij betekenen,” legt hij uit. Dijkstra is nog niet gekoppeld aan een cursist. Die gaat het Taalpunt binnenkort voor hem zoeken. Hij gaat daarna wekelijks één uur taalles geven in de locatie van het Taalpunt aan de Matthijs Kiersstraat 11. De lessen zijn aangepast aan de wensen van de cursist, zijn dus maatwerk. Beide taalcoaches hebben de basiscursus tot taalcoach als positief ervaren. “Ik ben me er nu veel meer van bewust wat het betekent als je niet kunt lezen,” aldus Renting.

Gratis bibliotheekpas

Astrid Mensink van Bibliotheek Steenwijk reikt woensdagmorgen aan drie cursisten een bibliotheekpas uit die drie maanden geldig is. “Deze deelnemers hebben al enige tijd taalles gehad. Met die pas kunnen zij gratis boeken lenen en zo hun taalvaardigheid verder oefenen,” zegt Peters. Jongman benadrukt nog dat de gemeente een nieuwe regeling heeft, zodat ook anderen, die dat zelf niet kunnen bekostigen, een bibliotheekpas kunnen aanvragen. 

De ochtend sluit het Taalpunt Steenwijkerland af met een wandeling. Een perfecte manier voor de cursisten om hun taal op een ongedwongen manier te oefenen. Ook bij de koffie met wat lekkers  in het restaurant van de HEMA onderweg.

Het Taalpunt Steenwijkerland is er voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven, Nederlands spreken, rekenen en/of werken met de computer, tablet of mobiel. Het Taalpunt kan nog meer vrijwillige taalcoaches gebruiken. Aanmelden kan op de site www.taalpuntsteenwijkerland.nl.

Wethouder Trijn Jongman reikt de certificaten aan de taalcoaches uit