Jan Bron (rechts) en Jan van Rossum lezen samen de krant
Jan Bron (rechts) en Jan van Rossum lezen samen de krant Foto: Hilda Knol

‘Gewoon ennegoan’: Jan en Jan over hun ervaringen bij Taalpunt

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Taalpunt Steenwijkerland houdt op woensdag 14 september een Open Dag in haar locatie aan de Matthijs Kiersstraat 11 in Steenwijk. In aanloop daar naartoe vertellen drie deelnemers en drie begeleiders over hun ervaringen bij het Taalpunt. Als laatste komt Jan Bron (80) aan het woord. Hij wordt door Jan van Rossum (75) bijgespijkerd met schrijven en lezen.

‘Je bent nooit te oud om te leren’, dat spreekwoord is helemaal van toepassing op Jan Bron. Op zijn 79e meldt de Steenwijker zich op de Blijf Mobiel Beurs aan bij Taalpunt Steenwijkerland. “Ik heb moeite met lezen en het begrijpen van teksten en ik wil graag iets beter weten hoe het zit,” vertelt hij. Bij Taalpunt wordt Bron gekoppeld aan zijn naamgenoot Jan van Rossum. Deze kunstenaar spreekt elke week met Bron af om hem beter te leren lezen en schrijven. Voor Van Rossum is Bron zijn tweede leerling. “Eerst had ik twee Roemenen, maar die zijn na enkele maanden verhuisd.” Hij had zich al in 2018 bij het Taalpunt gemeld als vrijwilliger. Eerst volgde hij een cursus, maar omdat daarna corona uitbrak, kon hij pas in 2021 aan de slag gaan. 

Twee keer blijven zitten

Taal heeft Bron in het verleden nooit goed geleerd. Op de lagere school krijgt hij weinig mee. “Rechts was ik doof en ik had een lui oog en daarom zag ik niets op het schoolbord.” Maar liefst twee keer blijft Bron zitten. Op z’n dertiende gaat hij aan het werk bij een boer en ‘s winters werkt hij in het riet. De in Munnekeburen geboren Fries verhuist op zijn 23e naar Steenwijk. Hier werkt hij tot zijn pensioen als stoffeerder en meubelmaker. Daarna is hij actief als vrijwilliger bij vv Steenwijk, het Kermis- en Circusmuseum en bij scootmobieltochten. Al die tijd redt hij zich meestal wel goed, maar thuis heeft hij er wel eens last van. “Als we brieven kregen, moest ik die vaker overlezen en mijn drie kinderen kon ik niet helpen met huiswerk,” illustreert Bron. Gelukkig is Brons vrouw wel goed in taal en samen komen ze er wel uit. 

Vroeger verdoezelde Bron wel eens dat hij moeite had met lezen en schrijven. Ook schaamde hij zich daar wel eens voor. “Ik zei vaak niets als ik iets niet begreep, meestal loste het zich dan vanzelf wel op,” aldus Bron. Nu komt hij er gewoon voor uit als hij iets niet begrijpt en werkt hij er hard aan om beter te leren lezen en schrijven. Van Rossum heeft daar veel respect voor. “Ik vind het heel bijzonder dat hij op deze leeftijd dit nog aanpakt.” Hij herinnert zich nog goed dat Bron bij de eerste ontmoeting in september vorig jaar met een lijstje aankwam met daarop wat hij allemaal wilde leren. “De krant leren lezen, brieven van de overheid begrijpen, omgaan met de mobiele telefoon en computer en formulieren invullen,” somt Bron op.

‘Gewoon ennegoan’

De mannen zijn met de mobiele telefoon begonnen. Van Rossum: “Gewoon hier aan de tafel heb ik Jan leren Whatsappen.” Als opstapje naar een gewone krant, laat hij Bron berichten lezen in de Start!-krant, de begrijpelijkste krant van Nederland. De mannen lezen verder om de beurt een stuk uit een eenvoudige verhalenbundel en praten er dan over. Van Rossum is enthousiast over Brons vorderingen en geeft hem een compliment. Bron vindt ook dat hij “het lezen beter te pakken krijgt, maar het hoeft ook niet perfect,” relativeert hij. Bron is blij dat hij tegen de in Dedemsvaart geboren Van Rossum plat Stellingwerfs kan praten. Hij kan ook anderen die moeite met taal hebben aanraden om op het Taalpunt af te stappen. “Gewoon ennegoan,” klinkt het vrolijk. 

Het Taalpunt Steenwijkerland is er voor volwassenen die beter willen leren lezen, schrijven, Nederlands spreken, rekenen en/of werken met de computer, tablet of mobiel.