Marja Wietsma, Jessica van Benthem, Paula Bierma en Ineke de Jong
Marja Wietsma, Jessica van Benthem, Paula Bierma en Ineke de Jong Foto: Zilverslangfotografie

Zopie en Koek: Warmtepunten Steenwijkerland

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - In tijden van zorgen rond hoge gasprijzen en andere onzekerheden, hebben stichting Present Steenwijkerland, Sociaal Werk De Kop, stichting Kringloopwinkels Steenwijk e.o. en Marja Wietsma uit Blankenham de handen ineen geslagen om voor iedereen in Steenwijkerland helderheid te verschaffen waar in Steenwijkerland er een warme plek is te vinden met koffie of een maaltijd voor een minimale prijs.

‘Ineke de Jong, directeur van de Kringloopwinkels vertelt: ‘We hebben voor de naam Zopie en Koek gekozen. Dit omdat Zopie en Koek niet direct aan ongemak en kou linkt, maar wel aan knusse wintermomenten van samenzijn en elkaar ontmoeten. Mensen die behoefte hebben aan (meer) gezelschap kunnen er terecht. Juist de koudste, stille en kortste maanden, (januari en februari) hopen we hierin op divers gebied van betekenis te kunnen zijn’. De ervaring leert dat na de decembermaand van feestdagen de winter voor veel mensen lang en donker genoeg is. ‘We willen daarom via dit initiatief zoveel mogelijk duidelijk maken waar er wel warmte en gezelligheid is te vinden. Ook vanuit de gemeente wordt dit initiatief warm omarmd, omdat het bijdraagt aan verbinding en welzijn,’ vervolgt Paula Bierma van Sociaal Werk De Kop. 

Website

www.zopieenkoek.nl is de website waar aanbieders binnen Steenwijkerland van een warme plek, want ‘de kachel is toch wel aan’, zich aan kunnen melden en daarbij vermelden wat deze organisaties nog meer te bieden hebben, met evt. een kop koffie of een maaltijd. Inwoners van Steenwijkerland zijn welkom om gebruik te maken van de aangeboden voorzieningen. Op de kaart van Steenwijkerland kan je zien, welke aanbieder wat te bieden heeft. En dat is op meer plekken dan veel mensen weten. Zo is er in Vollenhove ook een mooi aanbod, waar onder meer op de dinsdag wordt gekookt. Ook de Kringloopwinkel Steenwijkerland gevestigd te Tuk is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00-17.00, hier kan een warme kop koffie en van dinsdag tot en met zaterdag een voedzame maaltijd worden genuttigd. Veel kerken hebben op diverse ochtenden een koffieochtend, een mooi moment om je op de kaart te zetten als warmtepunt voor de buurt. Vanuit Sociaal Werk De Kop zijn er op diverse plekken maandelijks inloopmomenten waar in ieder geval warm een kop koffie gedronken kan worden, ook deze komen op de kaart te staan. 

Oproep om initiatieven te melden

Marja Wietsma vertelt: ‘In Kuinre gaan we samen met het dorpshuis en een groepje vrijwilligers maaltijden serveren voor een kleine prijs, gecombineerd met elkaar ontmoeten en “omzien” naar elkaar. De stijgende kosten van de energie en boodschappen zijn een realiteit voor iedereen, we hopen dat dit een beetje helpt’. We willen iedereen met vergelijkbare initiatieven oproepen om dit op de website www.zopieenkoek.nl aan te geven, zodat de kaart zo volledig mogelijk wordt. Mail voor vragen naar: info@zopienkoek.nl.

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 14 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 15 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 17 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 18 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 21 uur geleden
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 2 mei, 20:57
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30