Waarom de vogels vliegen
Waarom de vogels vliegen Foto: Achterflap

Marianne Mol-Reeders uit Giethoorn schrijft ‘Waarom de vogels vliegen’

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

GIETHOORN - Marianne Mol-Reeders heeft het boek ‘Waarom de vogels vliegen, Een avontuurlijke reis door een Middeleeuws Europa’ geschreven. Het verschijnt op 22 september bij uitgeverij Boekscout.

Heb boek speelt zich af aan het begin van de dertiende eeuw. De vijfde kruistocht is op zijn eind. In het klooster van Pietro, een eenvoudige monnik, wordt gerouwd om drie doden. Wanneer de Teutoonse ridder Adson, die onderweg is naar het Heilige Land, het klooster aandoet, vraagt hij aan Pietro of hij met hem mee wil. De bescheiden, maar gretig levende Pietro vertrekt samen met de nocive Adelmo en de ridder vanuit het hart van Umbrië. Maar Pietro en Adelmo kunnen nog niet raden wat hen te wachten staat.

Pietro en Adelmo maken niet alleen kennis met de wonderen, maar ook de gevaren die geloof en bijgeloof in een Middeleeuws Europa met zich meebrengen. Liefde, hoop, maar ook dood en wanhoop komen op hun pad terwijl hun tot nu toe kleine wereld langzaamaan steeds breder wordt.

Met ‘Waarom de vogels vliegen - Een avontuurlijke reis door een Middeleeuws Europa’ laat Marianne Mol-Reeders uit Giethoorn zien hoe groot haar talent is voor het schetsen en ontwikkelen van realistische personages. Ook haar kennis van de periode waarover ze schrijft is groot, waardoor ze het Middeleeuws Europa volledig tot leven weet te wekken. Het boek zal ook voor de lezer die minder bekend is met de Middeleeuwen een ontsnapping uit onze drukke moderne tijd bieden. Deze meeslepende roman wordt vanaf vrijdag 22 september uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Mol begon al op jonge leeftijd als dichter. Zij is vooral bekend van de koren die zij de afgelopen 10 jaar heeft gedirigeerd. Vorig jaar besloot zij afscheid te nemen van de koorwereld en vol overgave te werken aan haar eerste roman. 

Schrijven serieus nemen

Mol voegt hier aan toe: “Toen ik als kind ontdekte dat het rijmen mij gemakkelijk af ging en dat die eenvoudige gedichtjes iets bijzonders teweeg brachten, bij luisteraars en lezers moedigde dat mij aan om het schrijven vooral serieus te nemen.” Nog geen twintig jaar oud stond ze trots met haar eerste bundel op podia samen met Simon Vinkenoog en Diana Ozon. “Ik had geen idee, het overviel me zo, heel erg spannend.” Niet veel later verhuisde ze met haar man Gerrit naar Giethoorn. Van schrijven kwam niet veel, maar Theo de Jong, die haar kende van een schrijverscursus, vroeg haar om bij de literatuurwerkgroep Articum in Meppel te komen. Dat resulteerde in genoeg inspiratie om het dichten weer op te pakken. 

Verbazen en ontroeren

Dat haar boek ‘Waarom de vogels vliegen’ tijdens de vijfde kruistocht afspeelt heeft ze ook aan Theo te danken, die als afsluiting van de cursus de opdracht gaf een kort verhaal te schrijven over een historische figuur. Het werd een middellang verhaal over een eenvoudige monnik. De eerste stappen op weg naar de historische roman waren gezet. Toch moesten de hoofdfiguren nog enkele jaren wachten alvorens verder te kunnen reizen. Het dirigentschap kwam op haar pad. “Prachtig werk, maar na de coronatijd, waarin de koren het best moeilijk hadden, vond ik het welletjes en nam ik afscheid van de koren om weer genoeg tijd vrij te kunnen maken voor het schrijven. ‘Waarom de vogels vliegen’ is echt een boek dat kan verbazen en ontroeren. En waarom die vogels vliegen, dat staat in het boek.”


Waarom de vogels vliegen - Foto: Cover

Waarom de vogels vliegen

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.