Afbeelding
Foto: Pixabay

Dalfsen is de meest geëlektrificeerde gemeente van Overijssel, Steenwijkerland staat op plek 20

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 5,2 mag Dalfsen zich met afstand de meest geëlektrificeerde gemeente van Overijssel noemen. Ook in Tubbergen, Raalte en Wierden is sprake van een hoge score, terwijl er in Enschede nog veel werk aan de winkel. Steenwijkerland staat op de twintigste plek.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld. 

Zonnig Dalfsen

Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan was Dalfsen eveneens als winnaar uit de bus gekomen. Liefst 52 procent van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeente Olst-Wijhe scoort meer dan 50 procent. In de gemeenten Enschede en Deventer, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Enschede kent met 21 procent het laagste percentage woningen met zonnepanelen van de Overijsselse gemeenten.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Tubbergen er daarentegen bovenuit. Hier wordt bijna een op de dertien woningen elektrisch verwarmd. Ook in Dalfsen en Wierden is de warmtepomp bovengemiddeld in trek. Almelo daarentegen scoort op dit gebied met 2,4 procent het laagst, net iets minder nog dan de gemeente Kampen. In absolute zin zijn de verschillen tussen de gemeenten op dit vlak klein. 

Hengelo EV-koploper

Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan zijn het met name de stedelijke gemeenten die een hoge score noteren. Hengelo kent met 6 procent het hoogste percentage EV’s, al kan dat volgens Slimster niet los gezien worden van enkele grote leasemaatschappijen die daar gevestigd zijn. Na Hengelo volgt Zwolle met 3,5 procent. In Staphorst heeft de e-auto met 1 procent nog het meest aan populariteit te winnen. 

Warmtepomp kan verschil maken

Schuurman vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom moeten we volgens hem vooral naar warmtepompen kijken. “Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug.” Vanaf 2026 mag je bovendien - uitzonderingen daargelaten - je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp. 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.