Berry Bergman van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Wethouder Henk Doeven en de heer A. ter Horst uit Dwingeloo leveren chemische bestrijdingsmiddelen in bij Thomas van der Wal en Maarten Buurma Van ROVA
Berry Bergman van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Wethouder Henk Doeven en de heer A. ter Horst uit Dwingeloo leveren chemische bestrijdingsmiddelen in bij Thomas van der Wal en Maarten Buurma Van ROVA Foto: HDJ fotografie

Inwoners Westerveld leveren chemische bestrijdingsmiddelen in

· leestijd 1 minuut Westerveld

HAVELTE - Op vrijdagochtend 13 mei leverden inwoners van gemeente Westerveld gratis hun chemische bestrijdingsmiddelen in bij het afvalbrengstation te Havelte. In ruil hiervoor ontvingen ze een waardebon van € 5 te besteden bij één van de vier deelnemende lokale ondernemers.

In totaal is er maar liefst 153 kilo aan particuliere chemische bestrijdingsmiddelen ingeleverd. Het betrof met name middelen om onkruid op tegels of in de moestuin tegen te gaan, maar ook bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte als muizen, ratten, mieren en slakken.

Wethouder Henk Doeven leverde zelf ook een aantal oude bestrijdingsmiddelen in. “Tegenwoordig is er veel meer bekend over de effecten van deze middelen op natuur en waterkwaliteit. Daarom zijn regels aangescherpt en zijn er betere, milieuvriendelijkere alternatieven verkrijgbaar. Dan is het natuurlijk wel zaak om de oude middelen op de juiste manier af te voeren en dat kan bij het afvalbrengstation. Deze inzamelochtend heeft bijgedragen hieraan meer bekendheid te geven.” 

Mooi resultaat

Berry Bergman, beleidsadviseur bij Waterschap Drents Overijsselse Delta, is tevreden: “Met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin of rond het huis bestaat de kans dat deze schadelijke stoffen in onze sloten, kanalen en rivieren terecht komen. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en de kwaliteit van ons water. Na de inzamelochtend weten we in ieder geval zeker dat deze 153 kilo aan schadelijke stoffen geen gevaar meer vormen voor onze dieren, planten en het watersysteem. Een mooi resultaat!”

Bewustzijn vergroten

Het doel van de inzamelochtend was het bewustzijn te vergroten dat ook particulier gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bijdraagt aan een negatief effect op natuur en de waterkwaliteit. Klein chemisch afval, zoals de bestrijdingsmiddelen tegen onkruid of ongedierte, kan altijd worden ingeleverd bij het afvalbrengstation in uw buurt.

Afbeelding
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 21 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 23 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk gisteren
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 2 mei, 19:12
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 2 mei, 13:31
Bluebettes
Noorderboog bedankt vrijwilligers wederom met spetterend feest Steenwijk 2 mei, 13:17