Arnold voor zijn kerstdorp met thema 'gebergte'
Arnold voor zijn kerstdorp met thema 'gebergte' Foto: Hilda Knol

Arnold bouwt kerstdorp van vijf verdiepingen hoog

· leestijd 1 minuut Algemeen

STEENWIJK – Wie door het raam van Arnold Buitenhuis’ (33) appartement in Steenwijk-West naar binnen gluurt, ziet een kerstdorp met wel vijf verdiepingen. Op datzelfde raam hangt ook een bordje met de tekst: ‘Zaterdagavond bent u welkom om mijn eigen gemaakte kerstdorp te bewonderen’. We gaan graag op die uitnodiging in.

Groot is de woonkamer met open keuken van Arnold niet. In zijn appartement van het begeleid kamerproject van het RIBW is net ruimte voor een bank, een paar stoelen, een tafel en mandjes voor zijn drie katten. De ruimte naast en boven zijn kast heeft hij helemaal volgebouwd met zijn kerstdorp. “Dit jaar is mijn kerstdorp 400 bij 90 centimeter en het thema is ‘gebergte’,” vertelt Arnold, die in het dagelijks leven hovenier is. Dat is goed te zien want het retro kerstdorp bestaat uit een dal en een berg met vijf plateaus. De hoogste reikt tot aan het plafond. Arnold schroeft de platen van plexiglas er even af om een paar lampjes in de gebouwtjes en huisjes aan te steken. Voor de rest van de verlichting zet hij een paar schakelaars om. “Ik heb hier vijf stekkerdozen,” wijst hij aan.

Vier bananendozen
Wie het kerstdorp van Arnold komt bekijken, moet daar beslist even de tijd voor nemen. In het wit besneeuwde dal en op de berg zie je allerlei huisjes, dieren, winkeltjes, een kerkje, een olliebollenkraam, een molen en tientallen boompjes. Hiertussen krioelt het van de minuscule mensen en dieren. “Ik heb acht bananendozen vol met spullen en heb daarvan vier gebruikt,” zegt Arnold. Hij vertelt dat hij al in september is begonnen met het bouwen van het dorp. Daarvoor gebruikte hij latten, piepschuim en pur. Met hulp van een kennis deed hij de laatste twee dagen al het schilderwerk en zette hij de poppetjes erin.

Traditie
Voor Arnold is het bouwen van een kerstdorp een traditie geworden. Zijn eerste kerstdorp bouwde hij in 2017. “Ik ben begonnen met drie huisjes rondom mijn televisie, daarna maakte ik elk jaar een ander en groter kerstdorp.” In zijn vorige woonplaats Oldemarkt heeft hij zelfs al eens meegedaan aan het Kerstrondje. Over elke kamer van zijn woning had hij toen zijn kersthuisjes verspreid. Om zijn kerstdorpen te vullen, struint Arnold kringloopwinkels, maar ook GroenRijk, de Action en Marktplaats af. Elke jaar kiest hij een ander thema en elk jaar wordt zijn kerstdorp weer een stukje groter. “Volgend jaar wordt mijn kerstdorp 1,5 bij 4 meter, hoewel ik daarvoor eigenlijk groter moet gaan wonen.”

Als je ook Arnolds kerstdorp wilt bekijken, dan mag je op een zaterdagavond bij hem aanbellen. Haast is daarbij niet geboden. “Het kerstdorp blijft tot eind januari staan, anders kan ik er niet zo lang van genieten,” zegt Arnold. Meer informatie: Facebook en Instagram: AH Buitenhuis.

Steenwijker mannenkoor
Steenwijker mannenkoor houdt inloopavond: 'Welkom en zing mee' Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 9 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 10 uur geleden
Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 1 mei, 15:30
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 1 mei, 13:36
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 1 mei, 12:12