Witoogeend in de Weerribben
Witoogeend in de Weerribben Foto: Philip Friskorn

Over dwaalgasten, exoten en de witoogeend

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de witoogeend voor zijn camera.

Zowel in de plantenwereld als in de dierenwereld komen exoten voor. In de wereld van de flora zijn dat ooit ingevoerde bomen, struiken en planten van over de hele wereld. Veelal zijn deze samengebracht in arboreta (bomenverzamelingen) en botanische tuinen, maar ook in de vrije natuur zijn exoten in de wereld van de flora een algemene verschijning. Deze zijn meestal door menselijk handelen in Nederland terecht gekomen.

Exoot of dwaalgast

In de dierenwereld, met name de vogelwereld, hebben we exoten en dwaalgasten. Exoten zijn vogels die uit vogelcollecties zijn ontsnapt en die zich in Nederland thuis voelen, tot broeden komen en jongen kunnen laten opgroeien. Over voorbeelden hiervan wil ik graag in een latere column terugkomen. Een dwaalgast is een vogelsoort die van nature in Europa of elders in de wereld voorkomt en die zich bij hoge uitzondering in Nederland laat zien. Dit kan komen door klimaatverandering of door atmosferische invloeden, zoals stormen.

De witoogeend

Deze fraaie eendensoort zag ik in mei 2021 in De Weerribben. Het mannetje is mahoniebruin en heeft witte ogen, vandaar zijn naam. Bij het vrouwtje ontbreken de witte ogen, deze zijn bruin en het mahoniebruine verenkleed is wat matter. Opvallend bij beide is de witte anaalstreek. De witoogeend komt voor in Oost-Europa tot ver in Rusland. Verspreid over Europa kun je ze, met name in de winter, aantreffen, maar zeldzaam blijven ze. De soort is bedreigd en in aantallen afgenomen. Waarnemingen in de Kop van Overijssel zijn zeldzaam en dateren van meer dan 100 jaar geleden tot in de jaren zeventig en negentig van de vorige eeuw en in 2006 en 2010. (Bron: Vogels van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, Brandsma, Bredenbeek, Messemaker; oktober 2016). Mijn waarneming in 2021 is weer een bevestiging van het belang van ons unieke laagveenmoeras.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35