Afbeelding
Foto: Philip Friskorn

Bloeiende struikheide

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de bloeiende struikheide voor zijn camera. 

Wie kent het niet de paarse vlaktes in Drenthe, een provincie die heel lang geleden nog voor 90% paars kleurde tijdens de bloei van de struikheide tussen medio juli en begin september. Dat waren de zogenaamde woeste gronden en die zouden door ontginning vanaf het begin van de 19e eeuw voor een groot deel verdwijnen. Ook in De Kop zijn er gebieden met struikheide, zoals De Eese en op de Woldberg. Grote velden zijn het niet, maar wel fraai. Grotere arealen vinden we heel dicht bij huis in Havelte (Holtingerveld) en in het Drents-Friese Wold. Struikheide komt in vrijwel geheel Europa voor, maar met name in Midden- en Noord-Europa tot in West-Siberië. Immigranten die naar Noord-Amerika vertrokken namen vogels (onder andere huismus en spreeuw) en planten mee naar de Nieuwe Wereld, zo ook struikheide. Hierdoor is de soort ook in Noord-Amerika te vinden. 

Weetjes

Jonge struikheide bloeit niet, dat gebeurt pas als de plant vier jaar oud is. Struikheide wortelt niet dieper dan 20 cm en daardoor kan de bloei bij een extreem droge zomer niet uitbundig zijn. Een natte augustusmaand komt ten goede aan de bloei. Oudere struiken van rond de zeven tot vijftien jaar kunnen 100-150 cm hoog worden. Bijen, hommels en diverse andere insecten worden aangetrokken door de pollen en de nectar. Omdat de bloemen tweeslachtig zijn zorgen de insecten niet alleen voor kruisbestuiving, maar ook voor zelfbestuiving. De gewone heispanner, een nachtvlinder, gebruikt de struikheide als waardplant. Struikheide houd niet van schaduw en voelt zich thuis op arme zandgronden, in de bergen boven de boomgrens en kalkarme duingebieden. Vervuiling maakt de bodem voedselrijk met als gevolg vergrassing. Om de fraaie heidevelden in stand te houden is afplaggen soms nodig, maar ook begrazing met schapen werkt positief op het in stand houden van de heide. Ga maar eens kijken bij de Holtinger Schaapskudde bij Havelte.

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00