Bont zandoogje, mannetje
Bont zandoogje, mannetje Foto: Philip Friskorn

Natuurfoto van Philip Friskorn: Het bont zandoogje

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt het bont zandoogje voor zijn camera.

Met de stand van de vlinders in Nederland is het niet zo goed gesteld, de meeste soorten nemen in aantal af. Des te wonderlijker is het dat het bont zandoogje juist in aantal toeneemt en je kunt ze in vrijwel heel Nederland tegenkomen. Ooit kwam deze soort alleen voor in bossen. Maar als er maar bomen en struiken in de omgeving zijn voelt hij zich ook thuis in onze tuinen en wegbermen. De vlinder is bruin met gele vlekken en de zwarte oogvlekken hebben een witte stip. Rond deze zwarte oogvlekken zien we een gele ronde ring op de achterste vleugels van het mannetje. Deze zijn bij het vrouwtje min of meer hoekig. Het mannetje iets kleiner dan het vrouwtje en heeft iets meer afgeronde vleugeltippen. Het bont zandoogje is een dagvlinder.

De waardplant

Vlinders hebben een waardplant, d.w.z. de plant waarop de eitjes worden afgezet. Voor het bont zandoogje zijn dat een aantal soorten gras die van half schaduw houden zoals witbol, zwenkgras en kweek. De eitjes worden over een groot gebied afgezet. Zodra de rupsen uit de eitjes komen doen ze zich tegoed aan deze grassen en groeien uit tot een slanke groene rups van bijna 3 cm lang. De rups heeft een bijna onzichtbare korte beharing. Overwinteren doen ze veelal in de graspol als pop en de derde generatie ook als rups.

Drie generaties en territoriumgedrag

Echt lang leeft een bont zandoogje niet en toch zien we ze vliegen van medio april tot eind september. Dit heeft te maken met het feit dat ze in drie generaties leven. De periodes van deze generaties overlappen elkaar en daardoor zien we ze in de gehele periode.

De mannetjes hebben een uitgesproken territoriumgedrag. Zodra een vlinder het territorium van een mannetje binnenvliegt wordt deze net zolang achtervolgt tot deze uit zijn territorium verdwenen is. Niet alleen soortgenoten, maar ook andere vlinders worden zo verjaagd.

Vlinderstruiken en vele andere bloeiende planten trekken vlinders aan, plant ze in je tuin of op je balkon en geniet van deze prachtige diertjes.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35