Nijlgans
Nijlgans Foto: Philip Friskorn

Nieuwe aflevering natuurfoto van Philip Friskorn: De nijlgans, een bijzondere exoot

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de nijlgans voor zijn camera.

De nijlgans is een watervogel die sedert het einde van de jaren zestig van de vorige eeuw zich in Nederland heeft gevestigd. Het zijn nakomelingen uit ontsnapte siervogelverzamelingen. De vogels weten zich in onze streken goed te handhaven, ondanks hun afkomst uit het dal van de Nijl en verder door heel Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze komen in heel Nederland voor, met name langs de grote rivieren. Het is een uitgesproken exoot die zich inmiddels heeft gevestigd in vele Europese landen. 

Nesten kraken

De nijlganzen verdedigen fel hun territorium en vormen daardoor een bedreiging voor de inheemse soorten. Ze zijn in staat om inheemse ganzen, zoals de grauwe gans, van het nest te jagen en dat in te pikken. Zelfs nesten van kraaien en roofvogels worden gekraakt en als het zo uitkomt worden de jongen er uit gegooid. 

Nijlganzen voeden zich hoofdzakelijk met groenvoer en zaden, maar ook grote insecten en ongewervelde dieren staan soms op het menu. 

Het uiterlijk van mannetje en vrouwtje is gelijk. Roodbruine bovendelen, grijzige onderdelen met donkere buikvlek, lichte kop met donker masker. Opvallend zijn verder de roze poten. Omdat ze twee keer en soms nog vaker per jaar broeden, tot zelfs in onze huidige zachte winters, is het aantal enorm toegenomen. Het aantal broedparen wordt momenteel op ruim 13.000 paren geschat (bron: SOVON). Het aantal neemt de laatste jaren minder snel toe door onder andere afschot. Aanwijzingen dat de toename zou leiden tot een afname van inheemse soorten zijn er tot op heden niet.

Heilige vogel

In het oude Egypte was de nijlgans een heilige vogel en werd heel vaak in de kunst afgebeeld. Een exoot die hier eigenlijk niet thuis hoort, maar wel een mooie vogel!

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10