Mannetje mandarijneend
Mannetje mandarijneend Foto: Philip Friskorn

Natuurfoto van Philip Friskorn: De mandarijneend

· leestijd 1 minuut Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn. Dit keer verschijnt de mandarijneend voor zijn camera.

Een tijdje geleden heb ik het al eens gehad over exoten en dwaalgasten en beloofde ik daar nog nader op terug te komen. Het gaat nu over de mandarijneend, een Oost-Aziatische soort met een schitterend kleurig verenkleed. Dat prachtige verenkleed bij de mannetjes was de reden dat exemplaren meegenomen zijn naar watervogelcollecties in onder andere parken, met name naar Engeland. Omdat vogels nu eenmaal kunnen vliegen, ontsnapten veel exemplaren om zich in de vrije natuur te vestigen. Zo bereikten ze ook Midden-Europa, de ontsnapte vogels waren vaak te herkennen aan de pootringen. Ondanks het feit dat ze zich hier in de vrije natuur kunnen handhaven is het een exoot.

Paartje in Wetering-West

Op mijn reizen naar Japan en Zuid-Korea heb ik ze wel eens ver weg kunnen bewonderen en in Nederland kom je ze zo nu en dan ook tegen. Zo trof ik ze aan in de omgeving van Apeldoorn, op Ameland en in de Weerribben in Wetering-West. Daar stond een paartje op de slootkant, waardoor ik goed kon zien dat ze ongeringd waren, dus in het wild geboren. En dat is begrijpelijk, want in de Wieden nabij het Bovenwijde is een broedgeval bekend uit 2015. Mogelijk zijn het deze vogels of hun nakomelingen die ik in de Weerribben fotografeerde. In heel Nederland broeden er circa 400 paartjes (bron: Vogels van het Nationaal Park Weerribben-Wieden). 

Holenbroeder

De mandarijneend is een holenbroeder en voelt zich thuis nabij dichtbegroeide eilandjes met oude bomen. Het is een prachtige eend met oranje bakkebaarden en oranje uitstekende veren op het achterlijf. Omdat het vrouwtje het broeden voor haar rekening neemt, heeft zij een veel minder opvallend verenkleed, zoals bij vele eendensoorten. Zolang exoten geen negatieve invloed hebben op de inheemse vogelsoorten worden ze gedoogd. Toch mooi om deze kleurrijke eend aan te treffen in onze mooie Kop van Overijssel.

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10