Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan Foto: Marc Ruygrok

VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt

Cultuur

STEENWIJK - De laatste lezing van dit succesvolle seizoen van de VORK kunstlezingen is een bijzondere. Beeldend kunstenaar Marc Ruygrok wordt over zijn ruimtelijk werk geïnterviewd door Tijs Goldschmidt, schrijver en gedragsbioloog.

Marc Ruygrok (1953) is een Nederlandse beeldhouwer, (muur)schilder en tekenaar. Hij gebruikt sinds de jaren tachtig taal en letters in zijn werk. Letters, zinsneden, woorden en korte zinnen vormen het ‘materiaal’ waarmee hij zijn werken opbouwt. Het zijn beelden die inmiddels letterlijk en figuurlijk een eigen onderscheidend vocabulaire vormen, die meerdere betekenissen kunnen hebben, of die slaan op de context waarin ze geplaatst zijn. Een voorbeeld hiervan is te zien in Koog aan de Zaan (zie foto), waar Ruygrok een gedicht op de kolomzuilen van een viaduct heeft geplaatst.

Ruimtelijk werk
De laatste vijftien jaar ligt de nadruk meer op monumentaal ruimtelijk werk, specifiek gemaakt voor bepaalde locaties. Met De Gasmolecule, geplaatst langs de A7 (zie foto), kreeg Ruygrok landelijke bekendheid. Het werk heeft hij in opdracht van onder meer de NAM gemaakt ter ere van vijftig jaar gaswinning. Het kunstwerk is nu vooral een confrontatie met de schade door de gaswinning en roept nog steeds discussie op.

Tijs Goldschmidt is auteur en evolutiebioloog schreef onder meer ‘Darwins hofvijver’, ‘Wolven op het ruiterpad’ en ‘Dansen als de meeuwen’. Vorig jaar kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre.

De Stichting VORK Kunstlezingen heeft dit seizoen vijf lezingen over kunst in de openbare ruimte georganiseerd. Op de website van VORK Kunstlezingen staan recensies van de eerder gehouden lezingen door John KörmelingRam Katzir, Rosalie de Graaf, Sandra Smets en interviews.

Nieuwsbrieven met daarin informatie over de komende lezingen en de kunstenaars kunnen worden aangevraagd via het emailadres: info@vorkkunstlezingen.nl.

Kaarten voor de lezingen kunnen gereserveerd worden bij De Meenthe: 0521-514004 of worden besteld via de website van De Meenthe, onder theater genre lezingen. De lezingen beginnen om 20.15 uur.

 

Gasmolecule bij middenberm A7 ter hoogte van Kolham, Slochteren
Afbeelding
Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen: helft woningen Westerveld voorzien van zonnepanelen Algemeen 11 uur geleden
Cover van het boek Literaire Wandingen in Overijssel -
Een duik in het verleden van Giethoorn: 1960 en de kunstenaarskolonie Column 13 uur geleden
Steenwijk 4
Oogstweken voor schaakclub Steenwijk Sport 12 apr, 19:00
Danseressen bij Kraton
Drukbezochte opening kinderpaleis van de Sultan: Opening Kraton van Solo bij dierenpark Taman Indonesia Steenwijkerland 12 apr, 11:43
Raymond Ceulemans (rechts) en Jos Verheyen
Biljarticoon Raymond Ceulemans komt naar Steenwijk Sport 12 apr, 10:48
Duurzaam XL insectenhotel
Feestelijke opening XL insectenhotel in Sint Jansklooster: Natuurfotograaf Philip Friskorn knipt het lintje op vrijdag 19 april Steenwijkerland 12 apr, 10:00
Stop Making Sense
Concertfilm 'Stop Making Sense' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 12 apr, 08:00
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Update: Lezing Sjef Damhuis over het Einsatzkommando van Steenwijk is volgeboekt Steenwijkerland 11 apr, 20:16
Filemon & Lammert
Humor en ontroering in Hendrik Groen-opvolger 'Rust en Vreugd' in De Meenthe Met trailer 11 apr, 17:00