Liva tijdens haar proef op het NK -
Liva tijdens haar proef op het NK - Foto: CvdZ Fotografie

Liva Laanstra en Bella Donna behalen achtste plaats op NK Dressuur en zijn eerste in Vinkega

· leestijd 1 minuut Sport Insta-Dekop

STEENWIJK - Weinig sporters in Steenwijk zijn zo goed, dat ze mee mogen doen aan een Nederlands Kampioenschap. De Steenwijkse amezone Liva Laanstra (13) is zo’n sporter. Samen met haar pony Bella Donna (7) heeft ze op 2 maart meegedaan aan het NK Dressuur in Ermelo. De combinatie behaalt een knappe achtste plaats. Er had zelfs meer ingezeten, als de zonnestralen Bella Donna niet zo hadden gehinderd...

Op het NK vertegenwoordigt Liva Friesland. Van die provincie is ze op 10 februari kampioen geworden. “Ik ben lid van de Scheeneruiters in Oldeholtpade en daarom mocht ik aan het Fries kampioenschap meedoen,” vertelt de leerlinge van SG Eekeringe. Ze traint hard om op het NK hoog te kunnen eindigen. In 2023 wordt ze vijfde en mist ze net een medaille. Op het NK van 2024 mag ze om 11.30 uur haar proefje doen in de klasse M1 (Midden). “Stappen, draven, galopperen, halt houden, achterwaarts, verruimen, voltes en gebroken lijn,” somt haar moeder Sylvia Kemper de onderdelen op. Haar dochter doet verslag: “Het ging heel goed, maar omdat de zon door het glazen dak heen scheen, veroorzaakte dat spanning bij Bella Donna.” Het gevolg is dat de pony niet een hoek in durft te gaan, waardoor ze wat foutjes maakt. Winnares is Sterre Slosser uit Limburg. Sylvia vervolgt: “Heel jammer, want er zaten goede stukken in.” Toch is ze heel trots op Liva, die met een grote glimlach de proef beëindigd. “Dat ze plezier in het rijden heeft, is het belangrijkste.”

Vijf keer Fries kampioen

Liva is op haar zesde, nadat ze het zwemdiploma heeft behaald, met paardrijden begonnen. Via haar moeder, die ook paard rijdt, maakt ze kennis met de sport. Met haar eerste pony Pepper rijdt ze haar eerste concours in Oranjewoud. Haar tweede pony heet Bikkel. Na diens pensioen, krijgt Liva pony Bella Donna. Als lid van de Scheeneruiters doet ze graag mee aan wedstrijden. Vooral op de Friese kampioenschappen is ze heel succesvol. Al vijf keer is ze daar Fries kampioen Dressuur geworden. Nu volgt ze privélessen van Anouk Noordman in Zuidwolde. De amazone heeft ook al een sponsor, dat is fotografe Corrie van der Zweep van CvdZ Fotografie. 

Eigen dressuurstal

Op de vraag wat haar droom voor de toekomst is, hoeft Liva niet lang na te denken. “Ik wil een eigen dressuurstal en les gaan geven.” Om zich daar goed op voor te bereiden zou ze na de middelbare school graag naar de Topsportacademie in Zwolle gaan. Voor het zover is, gaat ze voorlopig gewoon nog door met lessen en wedstrijden rijden. Zo heeft ze afgelopen zaterdag nog meegedaan aan de Lentebokaal in Vinkega. Liva en Bella Donna zijn hier als eerste in de M1 geëindigd. Komend seizoen gaat ze naar de hogere klasse M2. Tot haar 18e mag ze nog op een pony aan wedstrijden mee te doen. “Het Fries Kampioenschap is voor mij het belangrijkste, maar ik hoop toch ook nog eens op het podium van het NK te staan,” klinkt het gedreven. 


Liva thuis voor haar bord met ereprijzen - Foto: Hilda Knol

Liva thuis voor haar bord met ereprijzen
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35