Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0
Olde Veste - Jubbega eindigde op 21 januari in 4-0 Foto: Jacob Westra

Update met reactie bestuur Olde Veste: Jubbega trekt zich terug uit competitie: Olde Veste zakt naar tweede plaats

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - Nummer acht Jubbega heeft zich teruggetrokken uit de competitie in de 1e klasse I. Hier maakt ook d’ Olde Veste ‘54 deel van uit. De consequentie is dat de uitslagen van de gespeelde wedstrijden door de KNVB worden geschrapt. Olde Veste zakt daardoor van de eerste naar de tweede plaats. De nieuwe koploper is ONS Sneek. Het bestuur van Olde Veste reageert verbijsterd: “Dit is ongepast en competitievervalsing.”

Na de gecorrigeerde stand heeft Olde Veste nu 47 punten uit 19 wedstrijden. ONS Sneek heeft één puntje meer: 19 gespeeld en 47 punten. De nummer 3 is Flevo Boys met 18 gespeeld en 38 punten.

Jubbega heeft ervoor gekozen om zich terug te trekken uit de competitie omdat de club met een elftal met alleen inwoners uit de Friese plaats wil gaan spelen. Dus niet meer met spelers van buiten, zoals de oud-profvoetballer Henrico Drost uit Kampen. Dat betekende dat de club de eigen jongeren geen kans kon geven en zij hun heil elders gingen zoeken, maar ook dat de club veel geld moest betalen aan de ‘buitenlanders’. Dankzij hun inbreng kon Jubbega afgelopen jaren van de vierde klasse naar de eerste klasse promoveren. Jubbega zal nu in het seizoen 2024/2025 uitkomen in de tweede klasse op zondag.

ONS Sneek is het beste af

De beslissing van Jubbega pakt ongunstig uit voor Olde Veste. De Blauwgelen hadden immers al met 4-0 gewonnen van de Friezen. Flevo Boys daarentegen verliest zelfs zes punten omdat dat team twee keer van Jubbega had gewonnen. ONS Sneek speelde met 1-1 gelijk tegen Jubbega en is dus in verhouding het beste af. De vrijwillige degradatie van Jubbega is wel gunstig voor clubs die onderaan de ranglijst staan. Burgum, Alcides en LSC 1890, die zich in de gevarenzone bevinden, hebben nu meer kans op nacompetitie.

Olde Veste geeft deze reactie op het nieuws: 

vv d’Olde Veste ’54 verbijsterd door terugtrekken vv Jubbega

“Met verbijstering heeft vv d’Olde Veste ’54 kennisgenomen van het besluit dat vv Jubbega haar eerste elftal terugtrekt uit de Eerste Klasse I. Dat geldt ook voor de houding van de KNVB die hier goedkeuring aan heeft gegeven. De KNVB beroept zich daarbij op haar reglement. Ons inziens wordt daarbij voorbij gegaan aan het belang van alle andere verenigingen. De KNVB steunt daarmee de eenzijdig gekozen opstelling van het bestuur van vv Jubbega.

Uit de vele reacties komt duidelijk naar voren dat we daarin niet alleen staan. Ook binnen vv Jubbega lijkt sprake te zijn van verontwaardiging en bereidheid het seizoen uit te spelen. We beschouwen dit besluit in deze fase van de competitie als ongepast en als competitievervalsing. Vanuit meerdere verenigingen wordt nu een gezamenlijke reactie naar de KNVB voorbereid. Daarnaast verkennen we als vereniging de mogelijkheid van juridische stappen,” aldus het bestuur.

Lees hier de reactie van de spelers en staf van VV Jubbega: “We willen competitie uitspelen.”