Ellen en Frank voor hun woning in Landgoed De Woldberg
Ellen en Frank voor hun woning in Landgoed De Woldberg Foto: Aangeleverd

Frank en Ellen verhuizen naar Landgoed De Woldberg

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Op 24 december is de 100e kavel van landgoed De Woldberg aan de A32 verkocht. Na een moeizaam begin in 2008 vormt zich nu een heuse woonwijk tussen Steenwijk en Eesveen. Frank en Ellen van Dijk uit Havelte behoren tot de gelukkigen die een kavel hebben bemachtigd.

Frank van Dijk (60), gepensioneerd jurist bij defensie, en Ellen van Dijk (59), zwemonderwijzeres bij De Waterwyck, waren al geruime tijd op zoek naar een geschikt kavel om een eigen huis te bouwen. Ze wilden na 32 jaar met heel veel plezier in Havelte te hebben gewoond nog een keer een laatste stap wagen op de woningmarkt. Niet dat dit eenvoudig bleek, mede door de gestegen prijzen van de huizen in de afgelopen jaren. Het leverde een zoektocht op in Meppel en Giethoorn, maar uiteindelijk belandde het stel in Steenwijk, op landgoed De Woldberg. 

Frank Lloyd Wright 
Waarom juist in Steenwijk? “Eigenlijk per ongeluk zegt Frank, want we hebben in de gehele omgeving al gegoogeld op geschikte plaatsen en kwamen per toeval hier terecht. Er waren nog voldoende kavels over en het feit dat de kavel aan het water lag en de huizen ontworpen zijn volgens de ideeën van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright sprak ons erg aan. Bovendien zijn wij wel bekend met Steenwijk en omgeving omdat Ellen daar werkt en onze kinderen er naar het voortgezet onderwijs gingen. Ook de omgeving is natuurlijk prachtig en de stad zelf met de markt, bioscoop, De Rechter en andere horeca kennen wij ook heel goed. Het is een fijne, gezellige stad.” Vorig jaar december hakten Ellen en Frank de knoop door en besloten tot de koop van het kavel. Zij zetten hun eigen vrijstaande huis in Havelte in de verkoop en het huis werd al snel verkocht. Tot grote opluchting van Ellen want ze kreeg het al op de heupen bij de gedachte elke keer weer het huis te moeten opruimen en schoonmaken bij kijkers.

‘Onderdak’
Aannemer Hetebrij uit Wolvega nam de klus aan en begin oktober is de bouw daadwerkelijk gestart. Inmiddels is het huis ‘onderdak’, dat wil zeggen waterdicht en zijn de werklieden binnen bezig met de werkzaamheden. “Het gaat best wel snel,” zegt Ellen, “als het kan gaan we elke dag even kijken hoe het er voorstaat.” Volgens de planning wordt het huis in het voorjaar opgeleverd. Het nieuwe huis is duurzaam gebouwd en voldoet aan de laatste bouwtechnische eisen. Plannen om daarna nog een keer te gaan verkassen heeft het stel niet. “We hebben het niet levensloopbestendig laten bouwen, maar dat wilden we ook niet,” zegt Frank. “We vinden het een mooi huis en het is prima zo”. Verder zijn we heel tevreden over de samenwerking en de wijze waarop Hetebrij Bouw B.V. bouwt en communiceert.

‘Buitengewoon wonen’
Of de slogan ‘Niet voor iedereen’ die de eerste projectontwikkelaar naar buiten bracht hen nog beïnvloed heeft is Frank heel duidelijk: “Belachelijk die kreet, wie dat verzonnen heeft die snapt er niets van. De prijzen van de kavels zijn niet duurder dan andere in de omgeving, wel een stuk ruimer en groter.” Inmiddels staat de woonwijk onder de noemer ‘Buitengewoon wonen’ op de site. “Dat past beter,” zegt Frank.

In het nieuwe huis ruimt Frank ook een prominente plaats in voor zijn grote hobby gitaarspelen. Er komt een aparte televisie- en muziekkamer, waarin al zijn elektrische en akoestische gitaren een plaatsje krijgen. Met daarin ook een schilderij van Herman Brood ‘The Guitarman’ aan de wand. Hier kan hij dan ongestoord en met de volumeknop op voluit zijn gang gaan. Op de vraag of Ellen dan nog behoefte heeft aan een zwembad bij het huis, reageert zij: “Nou dacht het niet, water genoeg hier in de omgeving.” De vijf palmbomen die nu nog achter in de tuin van hun huis in Havelte staan, moeten wel mee naar Steenwijk. De nieuwe bewoners wilden ze niet overnemen. “Ik ga ze uitgraven en opnieuw planten in Steenwijk. Ik hoop dat ze de verhuizing overleven,” zegt Frank met een knipoog.

Afbeelding