De Oostwijkstraat is rond Kerst prachtig verlicht
De Oostwijkstraat is rond Kerst prachtig verlicht Foto: René Wiegmink

Kerstsfeer in de Oostwijkstraat

Steenwijk

STEENWIJK - Elk jaar in december toveren de bewoners van een gedeelte van de Oostwijkstraat kun straat om tot het sfeervolste stukje van Steenwijk. Elf arbeidershuisjes uit het begin van de 20ste eeuw zijn dan omgeven door feeërieke kerstverlichting. 

In een van de huizen woont Kitty Franken met haar man Bert. Ongeveer tien jaar geleden zijn zij begonnen met het aanbrengen van kerstverlichting aan hun huis. “Wij zijn op reis geweest naar Canada en daar waren alle huizen verlicht en dat vonden wij ontzettend leuk,” vertelt Kitty. Ze besloten hetzelfde te doen met hun eigen huis. Al snel waren er een aantal buren die ook mee gingen doen en nu doet de gehele huizenrij mee. Sinds een paar jaar hebben ze ook een klein parkje voor hun huizen verlicht. Vorig jaar deden zij dat met bollen, dit jaar met kerstboompjes. Een handige buurman maakt de vormen en de kosten worden gezamenlijk gedeeld. De zaterdag na Sinterklaas steken alle buren de armen uit de mouwen en wordt het lichtfestijn opgetuigd. 

‘Ahs’ en ‘oehs’
Het geheel is zo mooi, dat in de straat elke avond wandelaars komen genieten van de versieringen. De “ahs” en “oehs” zijn dan niet van de lucht. Kitty prijst zich erg gelukkig met haar buren dat ze allemaal mee willen doen. “Wij hebben het allemaal erg fijn en gezellig met elkaar. Ook hebben we een jaarlijkse barbecue waarbij we iets meer betalen om nieuwe dingen te kunnen maken voor de kerstverlichting. We hebben zelfs al een datum voor volgend jaar, maar dan vlak voor Sinterklaas. Vanaf 3 december 2022 gaan we de boel weer optuigen. Kom dan allemaal maar weer kijken!”

Afbeelding
Kitty Franken
Afbeelding
Afbeelding
In deze Overijsselse gemeente staan de meeste energiezuinige huizen: Steenwijkerland heeft 31,4% energielabel A Steenwijkerland 28 apr, 16:00
Afbeelding
Meppel meest kunstzinnige gemeente van Drenthe Westerveld 28 apr, 14:00
Hervormde kerk Vledder
Ledenvergadering Dorpsbelang Vledder gaat over woningbouw, dorpshuis en ontmoetingsplein Westerveld 28 apr, 13:00