Afbeelding
Pixabay

Transman Dave Engels is te gast bij Vrouwen van Nu

· leestijd 1 minuut Algemeen

STEENWIJK - In een tijd waarin, ook in Steenwijk, de regenboogvlag wappert, om te laten zien dat we een veelkleurige gemeente willen zijn, is het goed om je op de hoogte te stellen van de diverse bevolkingsgroepen in diezelfde gemeente. Vandaar dat we bij Vrouwen van Nu in november Steenwijk Dave Engels en zijn moeder Danielle Engels hebben uitgenodigd om te vertellen over hoe het is om als transgender geboren te worden en hoe dat is voor het gezin waarin je opgroeit.

Een prachtige avond, een boeiend verhaal, maar zeker niet altijd een makkelijke weg om te gaan. De lezing wordt ondersteund door foto’s over de levensloop van Renate, die Dave wordt. Danielle en Dave wisselen hun verhaal/ervaringen af waardoor het een duidelijk beeld geeft van hun leven. De geboorte van het tweede dochtertje van Danielle en haar man verloopt voorspoedig en het meisje krijgt de naam Renate, een mooi kindje. Al snel blijkt dat Renate niet veel heeft met meisjeskleding en -speelgoed zoals haar oudere zus. Als basisschoolleerling kleedt Renate zich al snel jongensachtig en ook haar mooie blonde haren worden gekortwiekt. Zij groeit uit tot een prachtig mooi meisje, met jongensachtige trekken.

Transformatie
Tijdens de pubertijd kwam het besef bij Renate dat er iets niet goed voelde. Het is indrukwekkend om te horen wat een worsteling dit proces is, eerst om te aanvaarden dat je een meisje bent en hier niet blij van wordt. Je voelt echt dat je een jongen bent in een meisjeslichaam. Dan komt de acceptatie en de drempel om het aan je moeder, familie en omgeving te vertellen. Deze reageerden met begrip. Iemand zei: ‘Ik ben verbaasd dat ik niet verbaasd ben’.

Toen hij 19 jaar was heeft hij een afspraak gemaakt met het UMC in Groningen waarna de eerste stap van de transformatie gezet kon worden. Eerst veel gesprekken met onder anderen psychologen en na deze ronde begon het echte proces, pijnlijke injecties met testosteron, die levenslang gebruikt moeten worden. In een filmpje liet Dave horen hoe zijn stem en lichaam daarna veranderde (elke keer werden er opnames gemaakt om het verloop te volgen). De grote operaties, verwijdering van borsten, baarmoeder en eierstokken waren ingrijpend. Een nare en ook pijnlijke tijd. Hierna kon het officiële gedeelte bij burgerzaken: naamswijziging, nieuw rijbewijs en paspoort in gang worden gezet en is hij voortaan man.

Herenfiets
Dave krijgt een herenfiets van zijn opa en oma! Zijn moeder is heel belangrijk voor Dave, ze hebben veel meegemaakt samen. Moeder Danielle heeft haar kind van het begin af gesteund en zij vertelt daar met humor, maar ook met emotie over. Er is zo een boeiende en vooral leerzame presentatie van gemaakt waarvan we hopen dat zij het aan veel mensen gaan presenteren. Het is belangrijk dat dit positieve verhaal verteld wordt omdat veel transgenders hier ontzettend mee worstelen en daardoor veel leed wordt veroorzaakt. Veel families accepteren dit niet. En wachtlijsten in deze zorg zijn erg lang voor iets wat je toch voelt dat moet gebeuren. Dank voor jullie openhartigheid Danielle en Dave Remi Matthijs!

Sari van Andel

Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 17 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 18 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 20 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 21 uur geleden
Roger Sorel
Team Steenwijk 2 derde in Districtfinale dagcompetitie Sport 21 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.