Erwin Jaeggi in gesprek met Max Verstappen
Erwin Jaeggi in gesprek met Max Verstappen Foto: Andy Hone

In gesprek met Steenwijker Erwin Jaeggi

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - De in Steenwijk woonachtige journalist Erwin Jaeggi heeft een boek geschreven over Max Verstappen, die recent wereldkampioen Formule 1 is geworden. Christof Visscher sprak met hem.

Net zo snel als Max Verstappen 
Drie dagen na het verschijnen van het boek ‘Formule Max, greep naar de macht’ spreek ik Erwin. Op mijn opmerking dat hij met het uitbrengen van dit boek bijna net zo snel is als de persoon waar hij over schrijft reageert Erwin met: “Nou, het had nog wel wat voeten in de aarde!”. De eerste letters van dit boek blijken al in de zomer te zijn geschreven. “Maar dat het zo zou eindigen verwacht je gewoon niet!”, vertelt Erwin enthousiast. Hij was erbij in Abu Dabi. En al tijdens de race begint hij het laatste hoofdstuk te schrijven. In een koffietentje aldaar is het toen afgerond en snel naar de uitgever opgestuurd.

Fan sinds 1994 
Na zijn studie journalistiek aan Windesheim te Zwolle heeft de in Groningen opgegroeide Erwin altijd over autosport geschreven. Sterker nog: al voor zijn afstuderen had hij werk gevonden bij een uitgever die over Formule 1 publiceerde. Fan van de Formule 1 is Erwin al sinds hij nog een kleine jongen was. “Ja, sinds 1994 ben ik fan. Dat was het jaar dat Jos Verstappen (de vader van Max, red.) in de Formule 1 kwam.” Dat jaar was sowieso een bijzonder jaar voor de Formule 1. Want naast het debuut van Jos Verstappen is het ook het jaar dat Ayrton Senna verongelukte en het jaar dat Michael Schumacher de wereldtitel behaalde. “Maar wel met veel intriges!”, aldus Erwin, die goed weet waar hij het over heeft.

Uitgenodigd door Jos Verstappen 
De eerste ontmoeting met Max heeft Erwin in 2013. Max rijdt dan nog in een kart. En dat doet hij opvallend goed. Op uitnodiging van vader Jos mag Erwin komen kijken op de kartbaan in Genk. Het jaar daarop rijdt Max al in de Formule 3. Ook daar valt hij op. En zo kan het zijn dat twee Formule 1 teams interesse in hem tonen: Mercedes (nu zijn grote rivaal) en Red Bull. En dat laatste team trekt aan het langste eind. Eind 2014 rijdt Max zijn eerste rondjes al in een Formule 1 wagen van Red Bull tijdens de vrije trainingen. En nu is hij dus wereldkampioen! Al die tijd heeft Erwin zijn verrichtingen op de voet gevolgd.

Niet durven dromen 
“Inmiddels schrijft ik al bijna twintig jaar over Formule 1!”, realiseert Erwin zich plots tijdens ons gesprek. En schuift hij aan tafel bij de mensen die hij vroeger zo bewonderde. Jos en Max uiteraard. Maar ook Olav Mol, die de Formule 1 al versloeg toen Erwin nog een jongetje was en die hij nu een collega mag noemen. “Best bijzonder is dat!”, vult hij aan. “Dat had ik als kleine jongen echt niet durven dromen.”

Heel mooi boek 
Eerder dit jaar heeft Erwin ook al een boek geschreven over de Formule 1 getiteld: ‘F1 2021, seizoen van de herkansing’. Dat was een vooruitblik op dit raceseizoen. Dat het zo spannend zou worden als dit seizoen met als hoogtepunt de overwinning van onze landgenoot had toen niemand kunnen voorzien. Het levert in ieder geval een heel mooi boek op! Erwin benadrukt nog dat hij dit boek niet alleen geschreven heeft. “Ik heb dit samen met mijn collega Ronald Vording geschreven.”, vertelt hij. Op mijn vraag of er al een volgend boek op stapel staat moet Erwin lachen. “Nee, op dit moment niet. Dit was zo’n krankzinnig jaar!”

Het nieuwe boek van onze stadsgenoot Erwin ligt inmiddels in de winkels. En zou een prachtig Kerstcadeau kunnen zijn. Leuk om te geven, maar zeker ook om te krijgen. 

Cover Formule Max
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 11 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 12 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 14 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.