Lisa Doeland
Lisa Doeland Foto: Aangeleverd

Filosofisch Café op woensdag 23 februari

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK – Lisa Doeland is de vierde gastspreker in een reeks van zes van het Filosofisch Café Steenwijkerland in het seizoen 2021/2022. In het Vestzaktheater van De Meenthe zal de filosoof op woensdag 23 februari om 20.00 uur een lezing houden onder de titel: ‘Ecologische crisis’.

Het Filosofisch Café is bedoeld voor een breed publiek. De werkgroep heeft daarom gekozen voor sprekers die een goed en begrijpelijk verhaal kunnen vertellen. 

Lisa Doeland 
Lisa Doeland (1982) studeerde literatuurwetenschap en filosofie aan de universiteit van Amsterdam. Ze schrijft, geeft les, en doet promotieonderzoek naar de spookachtigheid van afval. Samen met filosofen Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze ‘Onszelf voorbij’. Op het moment werkt ze aan een boek waarin ze de gevaarlijke fantasieën van de (eco)moderne mens onder de loep neemt, zoals recycling zonder restjes en CO2-neutraliteit.

Ecologische crisis
In haar lezing gaat Lisa onder meer in op het rapport ‘Grenzen aan de groei’ dat dit jaar haar 50-jarig jubileum (1972-2022) beleeft. Zij wil het hebben over hoe het kan dat we de lessen uit dat rapport - er bestaat niet zoiets als oneindige groei op een eindige planeet, ook niet als we het efficiënter doen, innovatiever, et cetera – daarvan nog niet altijd tot ons genomen hebben. Aan de hand van verschillende objecten – wattenstaafjes, wegwerpluiers, de Monobloc-stoel – onderzoekt Lisa hoe we in de huidige ecologische crisis zijn beland. Ze laat zien dat deze objecten ons confronteren met de soms unheimische manieren waarmee we met onze omgeving verknoopt zijn en ons dwingen om de vraag te stellen: over wiens milieu hebben we het eigenlijk? En waar hebben we het eigenlijk over wanneer we het over ‘milieu’ hebben?

 De lezing en COVID-19
De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Lisa haar lezing houdt van ongeveer een uur, waarna vragen gesteld kunnen worden. Normaal gesproken kan het publiek onder het genot van koffie of een goed glas wijn, bier of iets anders daarna nog ongeveer een uurtje verder met elkaar van gedachten wisselen in het Theatercafé.

COVID-19: Eenmaal binnen bij De Meenthe is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunnen er kaarten besteld worden via de website van het Filosofisch Café; u wordt doorgelinkt naar de website van De Meenthe. U kunt ook kaarten bestellen direct via de Meenthe www.demeenthe.nl. Ter plekke bij De Meenthe zijn ook kaarten verkrijgbaar.

Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 13 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 14 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 15 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.