Vijf vrouwen hadden zich speciaal voor de Boekpresentatie in Gieterse klederdracht gehuld
Vijf vrouwen hadden zich speciaal voor de Boekpresentatie in Gieterse klederdracht gehuld Foto: Aangeleverd

Boekpresentatie ‘Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant’

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - Op zondag 27 maart is het boek ‘Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant’ gepresenteerd in de Doopsgezinde Kerk. Dit is een heruitgave ‘Van de oude garde en een jong predikant’ uit 1910’.

De uitgebreide inleiding van het boek heeft Van Hiele geschreven. Hij vertelt zondag hoe de hoofdpersoon van het boek, de jonge predikant Hermannus Schuurmans, in 1894 in Giethoorn aankwam en daarna 16 jaar in de oerveenkolonie woonde en werkte. Hij richtte de eerste Doopsgezinde zondagschool in Nederland op, zorgde voor een bibliotheek en zette zich in voor diaconie, armenzorg en financiële hulp aan zieke arbeiders. “Schuurmans leefde tijdens de opkomst van het socialisme. Net als Vincent van Gogh, die in 1884 naar Nieuw-Amsterdam kwam, werden de mensen zich bewust van de armoede en dat ze daar iets aan konden doen,” zegt Van Hiele. 

Vermaening

Harrie Scholtmeijer van de IJsselacademie, die de hertaling van ‘Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant’ voor zijn rekening nam, vertelt tijdens de boekpresentatie over het Gieterse taalgebruik. “Een aantal woorden wordt alleen in Giethoorn en directe omgeving gesproken. Gietersen zeggen bijvoorbeeld ‘Vermaening’ of ‘Vermaenige’ tegen hun kerk, terwijl Nederlanders Vermaning zeggen,” illustreert hij. Typisch Gieters is ook ‘fuuf’ (vijf), ‘slum’ (slim) en ‘joe’ (jou). 

Boek uit Arizona

Een mooi moment tijdens de boekpresentatie is de overhandiging van het exemplaar van de oorspronkelijke versie van het boek. Van Hiele vertelt dat hij ‘Van de oude garde en een jong predikant’ toegestuurd kreeg van een inwoner in de Amerikaanse staat Arizona. “Hij bood het te koop aan op Ebay. Waarschijnlijk heeft een Nederlandse emigrant dat destijds meegenomen naar Amerika,” geeft Van Hiele als verklaring. Dat betreft volgens Van Hiele één van de laatste exemplaren van het boek. Hij geeft het aan Klaas van der Veen, secretaris van Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus. Die toont zich daar erg blij mee, want het museum had nog geen origineel exemplaar. Het eerste exemplaar van de heruitgave ‘Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant’ is voor wethouder Trijn Jongman.

Joen koninkriek zal koemen

Verder lezen nog twee vrouwen gehuld in Gieterse kledij het Onze Vader in het Gieters voor. Het is doodstil in de goed gevulde kerk als de troostrijke woorden klinken: “Onze Vaeder die in d’emel is. Joen naeme word’e-eiligd. Joen koninkriek zal koemen.”

‘Giethoorn rond 1900 door de ogen van een jonge predikant’ is verkrijgbaar bij de boekhandels Groenendijk in Steenwijk en Riemer Barth in Meppel en via: dggiethoorn.doopsgezind.nl

Vrouwen in Gieterse kledingdracht
De cover van het oude en het nieuwe boek
Vrouwen in Gieterse kledingdracht
Vrouwen in Gieterse kledingdracht
Vrouwen in Gieterse kledingdracht
Overzicht Koninklijke onderscheiding Overijssel 2024
264 Koninklijke onderscheidingen voor Overijssel Algemeen 1 uur geleden
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 3 uur geleden
Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 20 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 20 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 22 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 23 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 23 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.