Aan het Beulakerwijde, net voorbij de Blauwe Hand
Aan het Beulakerwijde, net voorbij de Blauwe Hand Foto: Aangeleverd

Column van Harry Stegeman: Blauwe Hand

· leestijd 1 minuut Column

Harry Stegeman woont al bijna een halve eeuw in het midden van het land. De Kop van Overijssel is het land van zijn jonge jaren.  Van hem verscheen bij KNNV Uitgeverij ‘In de Kop van Overijssel - lopen, fietsen en stilstaan’. Voor zijn columns put hij daaruit.

Ook aan Wanneperveen-Westeinde komt een eind. De woonboten aan de oever van het Belterwijde liggen er al heel lang. Snackmobiel De Snelle Hap is van recenter datum. Net voor de brug over het kanaal Beukers-Steenwijk is een camping: De Blauwe Hand. Er was hier ooit een tolhuis annex herberg met dezelfde naam. De Veneweg was vanouds een belangrijke route door het moerassige veengebied. Tot voor heel kort stond op deze plek de uitspanning Giethoorn2stay – die naam, dat is de nieuwe tijd. Maar daar ging onlangs de fik in.

Militaire bewakingspost

Hoezo Blauwe Hand? Er zijn er die beweren dat de naam herinnert aan het wachtwoord ‘Blauwe Hand’ van een hier in de Franse tijd gelegerde militaire bewakingspost. Maar die moet je niet geloven, want de naam Blauwe Hand komt al in papieren uit de zeventiende eeuw voorEr zijn er ook de herkomst zoeken in de tijd van de turfwinning. Er zou hier fosfaat of ijzer in de grond hebben gezeten en daar krijg je als vervener blauwe handen van. De derde verklaring is de mooiste. De herbergier zou in 1578 (!) in gevecht zijn geraakt met een marskramer. Een vriend schoot de kastelein te hulp. De marskramer was daar natuurlijk niet van gediend en hakte de man een hand af - waarom ook niet. De kastelein zette die eerst op sterk water en vervolgens op de toog. En wat denk je? De hand sloeg na een paar dagen knalblauw uit.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 19 uur geleden