Op Woensdag
Op Woensdag Foto: Wouw Ontwerp

Theatergroep Op Woensdag: eindelijk weer een voorstelling! Wachten op woensdag

· leestijd 2 minuten Cultuur

STEENWIJK- De dames van Op Woensdag moesten lang wachten voordat er weer een nieuwe voorstelling kon worden gepresenteerd. Maar nu staan ze op 18 en 19 juni in de coulissen te trappelen van enthousiasme om er een typische 'Op Woensdag-avond' van te maken. 

Ook dit jaar is het een voorstelling vol ontroering, humor en een beetje absurdisme. Herkenbaar voor een ieder die wel eens ergens op heeft gewacht. Voor iedereen dus. Want een groot gedeelte van het leven bestaat uit wachten. Wachten op de trein, op een antwoord of verlossing, of gewoon… wachten op woensdag.

Ze waren er klaar voor, twee jaar geleden, in maart 2020. Na de generale repetitie op woensdagavond wisten ze het zeker; het zou een mooie voorstelling worden. Iedereen had zin in het spelen van het theaterstuk Een Landweg. Beide voorstellingen in het komende weekend waren uitverkocht. Na een jaar repeteren was het dan eindelijk zo ver! Maar een dag na de generale repetitie was er de beruchte persconferentie van Mark Rutte; Nederland kwam met allerlei maatregelen in verband met de Coronapandemie. Theater De Meenthe annuleerde alle voorstellingen. In plaats van op de theatervloer spelen voor een volle zaal zaten de dames van Op Woensdag dat weekend opeens thuis, op de bank.

Een nieuw stuk

Woensdag 15 juni is er weer een generale repetitie gepland. Voor een geheel nieuwe voorstelling. Waarom gaat de theatergroep niet alsnog 'Een Landweg' opvoeren? “Toen we vorig jaar eindelijk weer bij elkaar mochten komen, wel nog op anderhalve meter afstand, hebben we meteen gesproken over of we wel of niet nog hetzelfde stuk wilden gaan opvoeren. We hadden allemaal het gevoel dat dat moment voorbij was. We waren toe aan iets nieuws, aan nieuwe energie. We wilden niet nog weer een jaar met hetzelfde script werken.”

Een echte Op Woensdag voorstelling

Daarom gingen de spelers, acht vrouwen uit Steenwijk en omgeving, samen met regisseur Joran Schuijn, aan de slag met een nieuw thema en spelen ze komend weekend dus een ‘verse’ voorstelling. “Wachten op Woensdag heet die. Voor het eerst hebben we in ons stuk geen doorlopend verhaal, maar een doorlopend thema. Wachten. De afgelopen jaren was wachten wel een thema voor iedereen denk ik. Wachten op een uitslag van je Corona-test, wachten tot de scholen of de horeca weer open mochten, wachten op een ander nieuwe normaal. Maar in onze voorstelling komt Corona niet voor. We ontdekten dat iedereen in zijn hele leven sowieso enorm vaak wacht op van alles. Op grote en kleine dingen. En dat in dat wachten vaak de mooiste, grappigste of ontroerendste verhalen te vinden zijn. Met dat idee zijn we aan de slag gegaan. Vanuit improvisatie, net zoals bijvoorbeeld bij het tv-programma De Vloer op, zijn allerlei scènes ontstaan, die zijn aangevuld met zelfgeschreven monologen. Dat bleek een recept voor een mooie voorstelling. Natuurlijk hebben we er vervolgens, samen met Joran, een echt Op Woensdag sausje overheen gedaan, om het allemaal nog leuker en mooier te maken. Waar zo’n sausje uit bestaat? Het heeft te maken met onze manier van theater maken. Dat valt bijna niet uit te leggen, daar moet je echt voor komen kijken!” 

Kaarten

En daar hoef je niet lang voor te wachten, want Op Woensdag speelt komende zaterdagavond 18 juni en zondagmiddag 19 juni in het Vestzaktheater van Rabotheater De Meenthe. “Mogen we nog even zeggen dat er nog kaarten zijn? Er zijn nog een paar kaarten. Maar niet te lang wachten, voor je het weet zijn we misschien gewoon net als twee jaar geleden weer uitverkocht!”. Aanvang 18 juni: 20.15 uur en 19 juni: 15.00 uur.

Op Woensdag
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 19 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 20 uur geleden