Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Stormloop op kaartjes: Historische Vereniging Steenwijk maakt een bijzondere documentaire over Steenwijks Erfgoed.

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - “De run op gratis kaartjes voor de film De Steenwijker Toren in Luxor Cinemas loopt geweldig,” volgens voorzitter Bé Puister van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken.

“De documentaire draait vanaf donderdag 15 juni dagelijks meerdere keren in de bioscoop in Steenwijk en er zijn in de eerste drie dagen al meer dan 150 gratis kaartjes gereserveerd. Dat is echt bijzonder en komt alleen voor bij de grote blockbusters zoals James Bond en Avatar, begreep ik van bioscoopeigenaar Albert Jan Vos,” vervolgt Puister.

“Geweldig dat Steenwijk zo massaal reageert op deze film,” aldus Kobie Storm, initiator van de documentaire over het grootste erfgoed van Steenwijk: de Toren. 

Samenstelling film

Het filmteam bestaat naast Kobie Storm uit Henk Kok, Adri van Sleen en zijn kleindochter Sigrid Kok. “Mijn kleindochter heeft ons geholpen met de film en dat het zo’n succes gaat worden had ik niet verwacht,” aldus een trotse regisseur en opa. Het team heeft bijna twee jaar aan de film gewerkt. De documentaire bevat prachtige historische beelden en unieke geluidsopnames. Zo is bijvoorbeeld de laatste klokkenluidster Lammigje Boonstra te zien én te horen. 

In de documentaire betreden Jannes Mulder en torenwachter Ina Gerding samen de toren. Ze vertellen tal van wetenswaardigheden over haar geschiedenis. Een en ander wordt ondersteund door dronebeelden van Bas Media. Clemence Krijger zorgde voor de achtergrondmuziek. De voice-over in de film is van Albert Jan Vos en Don van der Veen deed de straatinterviews.

Verder zijn er gesprekken met voormalig brandweerman Willem van Beek en klokkenexpert Jan Kuipers. Inge Klumper-Eleveld en Ingenet van Popta zorgen voor een poëtisch eerbetoon aan de Sint Clemens.

Gratis toegang

De film is gratis toegankelijk voor iedereen. Wel moet men zich vooraf aanmelden via www.luxor.nl (via special events; documentaires).

Afbeelding
Bruidspaar Sielhorst is 65 jaar getrouwd: 'Jo werd onverwachts Riet's winnende lot' Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Giethoorn staat centraal tijdens Dag van de Geschiedenis Steenwijkerland 8 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de Overijsselse kanshebbers op deelname aan het Regio Songfestival Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
19 verenigingen uit Steenwijkerland en 7 uit Westerveld vanaf zaterdag op pad met de Grote Clubactie Steenwijkerland 21 sep., 10:32
Afbeelding
Eén op drie huurders in Drenthe mogelijk in geldproblemen Westerveld 21 sep., 10:04
Afbeelding
Tour de Wijnboer op zondag 24 september in Havelte Westerveld 21 sep., 07:00