De bordercollie houdt de kudde bijeen
De bordercollie houdt de kudde bijeen Foto: Philip Friskorn

Natuurcolumn van Philip Friskorn: Het Drents heideschaap

· leestijd 1 minuut Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Dit keer vertelt hij over het Drents heideschaap.

Al zes tot zeven eeuwen komt het schaap als huisdier voor in Nederland. In de loop van duizenden jaren zijn er diverse rassen ontstaan, grofweg te onderscheiden in weideschapen en heideschapen. Tot de laatste groep behoort onmiskenbaar het Drents heideschaap dat tot het oudste schapenras van West-Europa behoort. Reeds 4000 jaar voor Christus kwam het Drents heideschaap in Drenthe voor. Het is een relatief klein schaap met een opvallend lange staart en een ruige veelkleurige vacht. Dit maakt de wol interessant om te gebruiken, iedere bol wol is verschillend van kleur. 

Mest

Om op de arme gronden van Drenthe akkerbouw te kunnen plegen was mest nodig en dat kon een kudde schapen voldoende produceren. De mest uit de potstallen werd vermengd met strooisel dat op de essen werd opgebracht zodat het geschikt werd voor akkerbouw. De ooien hebben kleine hoorns of helemaal geen hoorns, de rammen daarentegen hebben indrukwekkende gedraaide hoorns. Behalve voor de mest werd het Drents heideschaap ook gehouden voor het vlees, het leer en de wol. De mest was echter het belangrijkste.

Gescheperde kuddes

Door de opkomst van kunstmest dreigde het Drents heideschaap uit te sterven. Gelukkig is dat voorkomen door in 1949 een kudde bij Ruinen te behouden. De oprichting van de Nederlandse Fokkersvereniging Het Drentse Heideschaap in 1985 heeft er voor gezorgd dat er inmiddels weer ruim 4000 schapen grazen in een aantal natuurgebieden. Dit zijn vrijwel allemaal gescheperde kuddes, dat wil zeggen dat ze overdag het veld ingaan met een herder en ‘s nachts verblijven in de schaapskooi of bij de kooi binnen een afrastering. Dicht bij huis vinden we het Holtingerveld met de Holtinger Schaapskudde, een van de fraaiste kuddes van Drenthe met een prachtige schaapskooi. Deze schaapskooi vinden we op de Toegangspoort Holtingerveld aan de Van Helomaweg in Darp. Een bezoek is de moeite meer dan waard.

Na een dag grazen op de heide terug naar de schaapskooi
De prachtige ram gaat voorop
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.