Welkoop in Steenwijk
Welkoop in Steenwijk Foto: A.W. van der Spek

Zorgen over Pakhuis Steenwijkerdiep

Steenwijk

STEENWIJK - Het Welkoop-pakhuis aan het Steenwijkerdiep staat al jaren te verpauperen. De inwoners van Steenwijk gaat dit aan het hart. Ook Erfgoedvereniging Heemschut en de Historische Vereniging Steenwijk en omstreken is dit een doorn in het oog. In 2019 hebben zij het gemeentebestuur verzocht het Welkoop-pakhuis op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daarmee werd beoogd sloop en ook oplopend achterstallig onderhoud te voorkomen. Inmiddels heeft Het college van Burgemeester en Wethouders het verzoek afgewezen. 

Je zou het niet onmiddellijk zeggen, maar bij nadere bestudering valt het op dat dit pakhuis zeker kwaliteit heeft. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de markante vierkante hoofdvorm, de ritmiek van de gevelopeningen, de uitkragende dakrand en de gele baksteendetailleringen. Het pand is beeldbepalend en ook representatief voor de bedrijvigheid zoals die zich vroeger aan het Steenwijkerdiep afspeelde. Ook volgens de Monumentencommissie van Steenwijkerland evenals het Oversticht zijn de kwaliteiten van het pand zodanig dat het pakhuis de status van gemeentelijk monument verdient. B&W vinden dat vanwege de slechte onderhoudssituatie van het pakhuis dit pand niet op de monumentenlijst thuishoort.

Zoals gezegd hebben Erfgoedvereniging Heemschut en de Historische vereniging bezwaar aangetekend. Dit bezwaar werd maandagavond 7 maart besproken in de commissie bezwaarschriften.

Herbestemming

Heemschut en de Historische Vereniging vinden dat achterstallige onderhoud de cultuurhistorische kwaliteit van dit pand niet in de weg staat en vinden ook dat herbestemming van dit pakhuis diepgaand moet worden onderzocht. Gewezen wordt op vergelijkbare voorbeelden in bijvoorbeeld Almelo en Deventer, Hier zijn oude pakhuizen opgeknapt en is de nieuwbouw daarop afgestemd. De bijgevoegde fotoā€™s laten zien dat dit tot prachtige resultaten leidde. Erfgoedvereniging Heemschut en de Historische Vereniging roepen de B&W en ook de eigenaar op de handen ineen te slaan om ook in bij het Steenwijkerdiep een fraai herbestemmingsplan te realiseren.

Gerenoveerd pakhuis in Almelo
Auteur Henk de Zeeuw reikt eerste exemplaren van het boek ‘In liefde bloeiende’ uit aan Maja Eckhardt en Bertus Halfwerk tijdens de boekpresentatie op 9 mei 2024
Drukbezochte boekpresentatie van 'In liefde bloeiende' Cultuur 19 uur geleden
De start is dit jaar op de Markt in Steenwijk
Terug naar het discotijdperk met de Gouden Knopentocht Met vijf foto's 20 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Steenwijk staat stil bij online veiligheid met Minecraft CyberSafe Steenwijk 21 uur geleden