André Lampe (rechts) en zijn uitgever Richard Bollema bij de Boekpresentatie
André Lampe (rechts) en zijn uitgever Richard Bollema bij de Boekpresentatie Foto: Hilda Knol

André Lampe presenteert zijn boek ‘Door de ogen van ...’

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - ‘Door de ogen van...’ is de titel van het boek dat André Lampe op zaterdag 19 november in Grandcafé De Heren van de Rechter heeft gepresenteerd. Het is een verzameling van de mooiste columns die de Steenwijker in de loop der jaren heeft geschreven voor de Steenwijker Courant. De uitgave van het boek dankt hij aan Richard Bollema van Primera Steenwijks Boekhuys. Als verrassing voor zijn 60e verjaardag heeft Bollema een aantal columns geselecteerd en in boekvorm uitgegeven. 

In zijn column van maandag 17 oktober kondigt Lampe zelf het boek aan. Hij vertelt dat hij ooit eens tegen zijn vriend Bollema had gezegd: “Het mooiste vind ik een boek schrijven en uitbrengen. Het is een mooie nalatenschap.” Dat heeft de boekhandelaar onthouden. Zonder iets tegen Lampe te zeggen heeft hij columns geselecteerd, zelf de rol van uitgever aangenomen en het boek laten drukken bij Bijzonderdruk. Als verrassing wilde hij het aan Lampe aanbieden voor zijn 60e verjaardag eind september. Omdat de uitgave wat vertraging heeft opgelopen, was het boek er pas in november. 

Vereerd

Lampe reageert verrast op het cadeau van Bollema: “Ik was zelf nooit op het idee gekomen om zoiets te ondernemen, maar ik moet eerlijk bekennen: ik ben vereerd. Het feit dat boekenwurm Bollema mijn columns boekwaardig vindt en daar in zijn eentje veel tijd en moeite in heeft gestopt om dit te realiseren om mij te verrassen met deze geste, raakt mij diep. Echt, ik moest er even van slikken en het ontroerde mij enigszins,” schrijft hij in de column van 17 oktober.  

Steenwijkers

Op zaterdag heeft Lampe zijn boek gepresenteerd in De Heren van de Rechter. “Steenwijk is een mooie stad, maar Steenwijkers maken die stad nog mooier,” duidt Lampe zijn inspiratiebron voor zijn columns. Bollema vertelt over twee columns die hem het meest hebben geraakt. “Halverwege het boek staat een column met als titel ‘Waldorf en Statler’, die gaat over mijn ouders die vroeger boven onze winkel aan de Markt woonden en net als de twee mannetjes uit de Muppetshow alles goed in de gaten hielden.” De column over Ome Cor is andere favoriet van Bollema. Die column gaat Cor Oost, de snackbarhouder. 

Bollema koos als foto voor de voorkant van het boek een tekening die Géwout Esselink van de columnist had gemaakt. Op de achterkant prijkt een foto van Lame gemaakt door Johan Bergsma. De genodigden konden zaterdag meteen een exemplaar aanschaffen en het laten signeren door de columnist zelf. 

‘Door de ogen van...’ is verkrijgbaar bij Primera, Steenwijks Boekhuys.