Echtpaar Brand-Manden
Echtpaar Brand-Manden Foto: Martijn Bijzitter

Jacob en Griet Brand-Manden uit Wanneperveen zijn 65 jaar getrouwd

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

WANNEPERVEEN - Vanmorgen heeft burgemeester Rob Bats een bezoek aan Jacob en Griet Brand-Manden gebracht. Zij vieren aanstaande maandag dat zij 65 jaar getrouwd zijn. Familieleden blikken terug op hun briljanten huwelijk.

Toen in 1954 Jacob Brand en Grietje Manden elkaar lopend naar huis op de Veneweg in het donker tegenkwamen, bracht hij haar naar huis. Zo is het begonnen en sindsdien zijn ze samen. Op maandag 30 januari viert het echtpaar hun 65-jarig huwelijk. 

Hoe het is begonnen 

Jacob, geboren in 1932 aan de Veneweg en Grietje, drie jaar jonger, achter in de Wanneperveense Bovenboer, kwamen elkaar zo rond 1954 tegen op de Veneweg toen ze lopend naar huis gingen. Aangezien het al donker was en Grietje nog naar de Bovenboer terug moest, mocht Jacob haar naar huis brengen. Van het één kwam het ander en toen Grietje ook nog ging verhuizen naar Kolderveen, zijn ze niet lang daarna in 1958 getrouwd en gaan wonen in een woning aan de Veneweg. 

Met de hand ploegen, zaaien en poten 

Jacob heeft na de Landbouwschool en de Rijkslandbouwwinterschool allereerst gewerkt in de polder op een akkerbouwbedrijf waar alles met de hand omgeploegd, gezaaid en gepoot moest worden. Dit was heel zwaar lichamelijk werk en ook nog seizoensgebonden, dus toen de mogelijkheid voorbij kwam, greep hij die kans en ging hij werken op de Landbouwbank in Meppel. 

Op de boerderij 

Grietje heeft de Huishoudschool niet af kunnen maken, want ze was thuis nodig. Haar vader was ziek en het werk op de boerderij moest wel gedaan worden, dus deed ze samen met haar oudere zus alle zware werk op de boerderij. Naast de boerderij had ze ook nog een aantal werkhuizen, het geld wat ze daarmee verdiende ging naar haar ouders. 

De Krasserij 

Na hun trouwen zijn ze in 1960 verhuisd naar boerderij ‘De Krasserij’, waar ze met elf koeien begonnen. Naast de boerderij werkte Jacob eerst ook nog in de ‘polder’ en in de Zuivelfabriek in Wanneperveen, zodat Grietje de werkzaamheden op de boerderij moest oppakken. Voordat Jacob naar het werk ging, molk hij de koeien nog wel, destijds natuurlijk nog met de hand. 

60 jaar 

Jacob heeft verschillende bestuursfuncties gehad, onder andere bij de Rabobank, de Melkfabriek en de muziekvereniging, ook is hij gehuldigd als 60 jaar muzikant. Grietje heeft haar 60 jaar jubileum ook gevierd bij de Plattelandsvrouwen (tegenwoordig Vrouwen van nu). 

Het gezin 

Jacob en Grietje, in Wanneperveen beter bekend als Jaap en Griet, hebben drie kinderen. Janny is nog geboren in de woning in Wanneperveen in 1959, Ger (in 1962) en Jacquelien (in 1968) zijn beide op de boerderij geboren. Naast dat alle kinderen naar de muziekvereniging gingen, was Janny fanatiek volleybalster en Ger en Jacquelien fanatiek met de pony’s en paarden, waar moeder Grietje elke zaterdag druk mee was toen ze op concours gingen en de paarden en pony’s elke keer weer ingevlochten moesten worden. Ook ging ze, als trouwste fan, elke keer mee met de wedstrijden. Grietje zorgde er ook voor dat ze elk jaar op vakantie gingen, vaak naar het strand in Zeeland of Ameland. 

Reizen 

De boerderij hebben ze in 1990 verkocht en ze zijn toen verhuisd naar de Wethouder Vosstraat. Eindelijk hadden ze meer tijd voor vakanties en reizen, vooral busreizen in Europa, maar ook een vliegreis naar Amerika was een droom die uitkwam. Een boot werd aangeschaft, zodat ze eindelijk van hun eigen mooie omgeving te water konden genieten. 

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen 

De kinderen zijn allemaal getrouwd en hebben ook alweer kinderen, zeven in totaal. Jacob en Grietje zijn ook de trotse overgrootouders van vier achterkleinkinderen. Sinds 2010 wonen ze, nog geheel zelfstandig, in hun huidige woning in Wanneperveen. 

Dansen 

Jacob en Grietje hebben jarenlang samen met vrienden gedanst en gingen ook graag fietsen en wandelen met elkaar. Het fietsen en wandelen doen ze op hun hoge leeftijd nog steeds. En een paar jaar geleden, op de bruiloft van één van hun kleinkinderen, zwierden ze nog met z’n tweeën over de dansvloer.

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10