Fractieleider VVD-Steenwijkerland Miriam Slomp-Dekkers
Fractieleider VVD-Steenwijkerland Miriam Slomp-Dekkers Foto: aangeleverd

Schriftelijke vragen VVD over Omgevingsdienst IJsselland en MKB-ondernemers

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - De VVD Steenwijkerland heeft op 11 april schriftelijke vragen gesteld met als thema de onrust bij Omgevingsdienst IJsselland en ‘Bijltjesdag dreigt voor MKB-ondernemers’. De vragen staan hieronder weergegeven. 

VVD Steenwijkerland: “In de zomer van 2022 werden we geconfronteerd met krantenartikelen over onrust bij de Omgevingsdienst IJsselland. De Omgevingsdienst Ijsselland is een gemeenschappelijke regeling van 11 gemeenten, waaronder Steenwijkerland, waar wij bv diensten afnemen als de metingen die recent gedaan zijn bij de biomassacentrale in Steenwijk.

De voornaamste klacht zou zijn dat de interim manager dure invalkrachten zou inhuren vanuit haar eigen netwerk c.q. bedrijf en hierbij de aanbestedingsregels aan ‘de laars lappen’ en goedkopere detacheerders en interne kandidaten zou passeren. Het Huis van Klokkenluiders zou zijn ingeschakeld, welke een onderzoek zou doen. Dezelfde dag werden wij via wethouder Smit geïnformeerd dat hij vanuit het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst hierover geïnformeerd zou worden en ons op de hoogte zou houden.

In november vernamen wij via de media dat er een 156 pagina-dik pakket vanuit medewerkers en –oud-medewerkers vol met beschuldigingen en vragen over de vermeende malversaties naar het Huis van Klokkenluiders en de directie is gegaan. De VVD-fractie heeft tijdens de raadsvergaderingen bij de behandelingen van de Lange Termijn Agenda tweemaal gevraagd over een mondelinge toelichting van de wethouder op dit dossier, maar tot op heden nog niets vernomen.

De VVD-fractie Steenwijkerland heeft hierover daarom een aantal vragen aan het college:

  • 1. Gezien het feit dat het hier om aantijgingen tegen het hoger management gaat verwachten wij dat het Algemeen Bestuur (AB) de onderzoeksvraag heeft uitgezet. Welk onderzoek heeft het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst laten doen in de organisatie naar aanleiding van de klachten?
  • 2. Hoe is hierbij geborgd dat er geen sprake is van “de slager keurt zijn eigen vlees”
  • 3. Zijn er al uitkomsten van de interne onderzoeken besproken in het AB? Zo nee, waarom niet en wanneer verwacht u dat? Zo ja, wat was hiervan de uitkomst?
  • 4. Hoe is na deze meldingen de werksfeer binnen de Omgevingsdienst?
  • 5. Heeft het AB ook contact gehad met het Huis van Klokkenluiders?
  • 6. Wanneer wordt het rapport van het Huis van Klokkenluiders verwacht?

Schriftelijke vragen ‘Bijltjesdag dreigt voor MKB-ondernemers’

Zo’n 64.000 ondernemers hebben nog geen cent afbetaald van de belastingschuld die ze in coronatijd hebben opgebouwd. De vrees is dat dit een golf aan faillissementen en bedrijfsbeëindigingen zal leiden, lezen we in de Stentor van dinsdag 11 april 2023. Vanaf 11 april valt bij tienduizenden ondernemers in het MKB weer de blauwe envelop van de Belastingdienst op de mat, waarin staat dat ze nu echt moeten beginnen met het afbetalen van de belastingschuld die ze hebben opgebouwd tijdens en na de coronapandemie. Als ze niet reageren krijgen ze in mei opnieuw een brief en in juni is het over en uit.

De gemiddelde belastingschuld is 70.000 euro, maar de helft van de ondernemingen heeft een schuld van zo’n 10.000 euro. Daar lopen ze al op vast, maar dan moeten ze wel in actie komen. En soms ook het inzicht krijgen dat het beter is om te stoppen met het bedrijf. Het grootste probleem is dat ondernemers moeilijk te bereiken zijn. Ze zijn ook bang om hulp te vragen, omdat ze denken dat anderen dan te weten komen dat het slecht met de onderneming gaat. Bovendien zijn ze gewend om de touwtjes zelf in handen te hebben. Om hulp vragen is toch een nederlaag in de ogen van ondernemers, aldus de Stentor.

Vele gemeenten kijken mee met oplossingen voor de problemen van deze tienduizenden ondernemers.

De VVD-fractie Steenwijkerland heeft hierover een aantal vragen aan het college:

  • 1. Heeft het college zicht op het aantal MKB-ondernemers (veelal detailhandel en horeca) in onze gemeente die problemen hebben met de terugbetaling van coronaschulden?
  • 2. Zo nee, zijn hierover wel gesprekken geweest met branche-en belangenorganisaties in onze gemeente?
  • 3. Heeft de gemeente het voornemen om ondernemers hier actief op te zoeken en te ondersteunen en voor te lichten in de mogelijkheden?
  • 4. Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

Wij wachten de reactie van het college af.”

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10