Gea Meulman
Gea Meulman Foto: Aangeleverd

Uitvaartzorg Giethoorn: ‘Voorop staat het respect voor de overledene’

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Gerda Meulman komt uit Giethoorn. Hier kreeg haar langjarige wens om uitvaartverzorger te worden vorm. In dit waterdorp was er destijds helemaal niets op dat gebied. Voor Gerda aanleiding om de brug over te steken. 

In Steenwijk, waar Gerda in 1997 woonde met haar eerste man en haar kinderen, startte ze met een brede opleiding in de maatschappelijke zorg. Haar zesde en jongste kind was net drie toen het huwelijk in 2006 strandde. Niet lang daarna overleed ook nog haar beste vriendin en nicht. Gerda mocht helpen bij het afleggen. Dat gaf haar zo’n goed gevoel: ze kon echt iets betekenen voor haar nicht en haar familie. In 2008 leerde ze haar huidige man kennen. Ze kreeg een baan in de thuiszorg. Eén van haar cliënten was terminaal en dat zette haar op het spoor om vrijwilliger te worden in het hospice. Dit motiveerde haar bovendien om de opleiding Uitvaartzorg te gaan doen, die ze succesvol afrondde.

En nu is ze dus alweer zes jaar bezig als ZZP-er in de uitvaartzorg, met als werkgebied Giethoorn, Steenwijk en omgeving. Het werk is haar op het lijf geschreven: het regelen van praktische zaken, zoals vervoer en het opbaren, maar ook het overleggen met de familie en het spreken bij een uitvaart. Daarvoor werkt ze nauw samen met een vervoerbedrijf en aula’s. Gerda heeft zelf geen kerkelijke achtergrond, maar is geïnteresseerd in de verschillende geloofstradities.

“Het belangrijkste voor mij zijn de mensen. Dat je iets voor de overledene en zijn of haar familie kan betekenen, dat is mijn grootste drijfveer.” Voorop staat het respect voor de overledene. Zo werd ze eens midden in de nacht gebeld voor iemand die overleden was in een verpleeghuis. Die persoon werd overgebracht naar het uitvaartcentrum. En Gerda liep voor, dat wil zeggen: voor de begrafenisauto uit. Zelfs om 3.00 uur ‘s nachts. “De familie vond dat bijzonder, maar ik vind het hoort gewoon zo.”

Dit is een partnerbijdrage van Uitvaartzorg Giethoorn
www.uitvaartzorggiethoorn.nl.

Gea Meulman
Gea Meulman
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 8 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 9 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 11 uur geleden
Afbeelding
Met 25 foto's: Examenkandidaten RSG Tromp Meesters tonen hun grote creativiteit met voertuigkeuze bij Gala Steenwijk Insta-Dekop 24 apr, 22:41
Afbeelding
Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt Westerveld Insta-Dekop 24 apr, 21:34
Afbeelding
Biljarters Oldemarkt naar derde ronde Zwaagstratoernooi Sport 24 apr, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.