Geologisch monument Wolterholten
Geologisch monument Wolterholten Foto: Philip Friskorn

Column van Philip Friskorn: Zwerfstenen

Column

Deze tweewekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. Hij is altijd op zoek naar drie elementen: licht, schoonheid en emotie. De afgelopen jaren bracht hij meerdere fotoboeken uit. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Deze column gaat over zwerfkeien.

Je treft ze overal in het noorden van ons land aan: zwerfstenen. Tijdens de voorlaatste ijstijd, het Saalien, werden door het schuivende landijs zwerfstenen meegevoerd uit Scandinavië. Het schuivende landijs vond grofweg zijn weg tot de lijn Haarlem, Utrecht, Nijmegen. Zwerfstenen zijn veelal ingebed in keileem. Keileem en dus zwerfstenen vinden we vooral in Drenthe, maar ook in De Kop: de Woldberg. En wie kent ze niet van de hunebedden? 

Rottum

De grootste zwerfsteen die in Nederland is gevonden ligt bij Rottum in de Friese Meren. Deze steen weegt 44 ton en bestaat uit graniet afkomstig uit de omgeving van het huidige Uppsala in Zweden. 

Geologisch monument

Bij de doorgraving van de Woldberg van de A32 zijn veel zwerfstenen tevoorschijn gekomen die verzameld zijn in het geologisch monument Wolterholten. Dit geologisch monument ligt ingeklemd tussen de A32 en de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden. Er liggen 143 zwerfstenen, allemaal voorzien van een nummer die aangeven waar de steen vandaan komt en wat voor steensoort het betreft. Wie kent de grens tussen Friesland en Overijssel langs de A32 niet, gemarkeerd met zwerfstenen uit de doorgraving van de Woldberg. De A32 had, met de inzichten van nu, beter met een korte tunnel onder de Woldberg aangelegd kunnen worden. Dat had de natuur gespaard en een geologisch monument in stand gehouden.

Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 8 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 10 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.