Fossiel
Fossiel Foto: Aangeleverd

Wim Zondag geeft lezing over Het ontstaan van Nederland; vindplaatsen van fossielen en mineralen

Steenwijk

STEENWIJK - Wim Zondag geeft een lezing met als thema ‘Het ontstaan van Nederland; vindplaatsen van fossielen en mineralen’. De lezing is op donderdag 18 januari 2024 in De Zuidwester. Hij komt hier op uitnodiging van IVN Noordwest-Overijssel en KNNV De Noordwesthoek. 

De spreker zal op overzichtelijke wijze ingaan op de ouderdom van de aarde, de geologische tijdperken en de ontwikkeling van het leven en de ontstaansgeschiedenis van Nederland. De ligging van ons land in de loop van miljoenen jaren komt ook uitgebreid aan de orde en hoe uiteindelijk Nederland gevormd is door de ijstijden. Daarna komen de fossielen en mineralen aan bod en een aantal vindplaatsen in Nederland en de ons omringende landen. Dit zijn vooral vindplaatsen waar men zelf nog steeds kan gaan zoeken. 

Toehoorders krijgen zakje fossielen

Kortom een boeiende lezing met prachtige foto’s en afbeeldingen van de aarde (toegespitst op ons eigen land) en van de vele fossielen en mineralen, die men zelf kan vinden. Een kleine collectie fossielen en mineralen neemt de spreker mee. Na afloop krijgen de aanwezigen een brochure mee van het geologisch museum Hofland te Laren/Hilversum waar Zondag rondleider is. Ook is er een overzicht beschikbaar van enkele vindplaatsen in Nederland en van interessante geologische websites. En als klap op de vuurpijl krijgt iedereen nog een zakje met echte fossielen mee. Een verrassende en boeiende presentatie over een niet dagelijks onderwerp staat de toehoorders te wachten.

Aanvang: 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van IVN Noordwest-Overijssel en KNNV De Noordwesthoek. Niet-leden kunnen (vrijwillig) een bijdrage van € 2 doneren in ‘het nestkastje’. Locatie: De Zuidwester, Gasthuislaan 84, 8331 MZ Steenwijk.

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10